Ψυχρή υποδοχή των κυβερνητικών εξαγγελιών από τις αγορές ομολόγων

Ψυχρή υποδοχή των κυβερνητικών εξαγγελιών από τις αγορές ομολόγων

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιφυλακτικότητα υποδέχονται οι αγορές ομολόγων τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, καθώς οι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου σημειώνουν σημαντική άνοδο των αποδόσεών τους.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο κατά 2,81% στο 3,4% εγκαταλείποντας τη ζώνη των χαμηλών 14ετίας (3,28%) που είχε επιτύχει τον Απρίλιο.

Τη ίδια στιγμή στο 2,36% με άνοδο 4,5% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς, απόδοση αισθητά αυξημένη σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που κατεγράφησαν τον περασμένο Απρίλιο.

Η άνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συμβαίνει σε μία ημέρα που οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας επιτυγχάνουν νέα ιστορικά χαμηλά.

Μάλιστα η πορτογαλική έκδοση 10ετούς και 15ετούς ομολόγου καλύφθηκε με ισχυρή ζήτηση καθώς αντλήθηκαν 1.25 δισεκατομμύρια ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Πέραν της Ελλάδας, αρνητική εικόνα στην αγορά ομολόγων παρουσιάζει και η Ιταλία, λόγω των ανησυχιών για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Νωρίτερα, εκτενές άρθρο του πρακτορείου Reuters με τίτλο «Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, η Ελλάδα ανακοινώνει μέτρα ανακούφισης» σημείωνε ότι δεν είναι σαφές κατα πόσον οι δανειστές έχουν εγκρίνει τα ανακοινωθέντα μέτρα.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την Τρίτη σειρά φορολογικών περικοπών και δεσμεύθηκε να προσφέρει πρόσθετο εισόδημα στους χαμηλοσυνταξιούχους».

«Ο Τσίπρας, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή 10/5, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα δεν αναμένεται να θέσουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας ή τους ετήσιους στόχους. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν οι δανειστές, κλιμάκιο των οποίων βρίσκεται στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, έχουν εγκρίνει αυτές τις ανακοινώσεις», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή