Με νέους δασμούς απειλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τα κινεζικά αντίποινα

Με νέους δασμούς απειλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τα κινεζικά αντίποινα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να επιβάλουν νέους δασμούς σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο των G20, που θα λάβει χώρα στις 28 και 29 Ιουνίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση υλοποιήσει και αυτή την απειλή, τότε θα έχει φορολογήσει όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία και προβληματισμό στις αγορές.

Εντούτοις, το Πεκίνο δεν δείχνει να κάμπτεται, με το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο CCTV να μεταδίδει πως η Κίνα «θα παλέψει για έναν νέο κόσμο». Σε κεντρικό άρθρο της εφημερίδας Global Times –η οποία ανήκει στον όμιλο της People’s Daily, δηλαδή της επίσημης εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος– αναφέρεται πως η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποπροσανατολίσει τους Αμερικανούς για το ποια είναι τα θύματα των δασμών. Υπενθυμίζουμε πως ο Λευκός Οίκος αύξησε την περασμένη Παρασκευή υφιστάμενους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων από το 10% στο 25%, διότι, όπως ισχυρίστηκε, το Πεκίνο αθέτησε τις δεσμεύσεις του λίγο πριν από τη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο απάντησε τη Δευτέρα με δασμούς έως και 25%, που θα επιβληθούν αρχές Ιουνίου σε εισαγωγές 60 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, παρά τις προειδοποιήσεις του Τραμπ να μην προχωρήσει σε αντίποινα.

Χθες, το γραφείο του εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα των προϊόντων αξίας 300 δισ. δολαρίων από την Κίνα που θα επιβαρυνθούν με νέους δασμούς, συμπεριλαμβανομένων παιδικών ρούχων, κινητών τηλεφώνων, φορητών συσκευών και παιχνιδιών. Παράλληλα, ο Τραμπ διεμήνυσε μέσω Twitter πως «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την Κίνα. Είναι απεριόριστος ο σεβασμός και η φιλία μου για τον πρόεδρο Σι, αλλά, όπως του έχω δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν, αυτή πρέπει να είναι μια εξαιρετική συμφωνία για τις ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι «διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα».

Το «οπλοστάσιο» της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ είναι περιορισμένο, γεγονός που θέτει το Πεκίνο σε μειονεκτική θέση συγκριτικά με την Ουάσιγκτον. Δηλαδή, οι εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 540 δισ. δολάρια, έναντι εισαγωγών από τις ΗΠΑ που περιορίζονταν περίπου στα 120 δισ. δολάρια. Συν τοις άλλοις, η ανάπτυξη στην Κίνα έχει ήδη επιβραδυνθεί. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, οι δασμοί που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ όχι μόνον εις βάρος της Κίνας, αλλά και άλλων εμπορικών εταίρων θα πλήξει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Ηδη οι αγρότες στις ΗΠΑ έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες από την εμπορική πολιτική του προέδρου Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή