ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευ. Τσακαλώτος: Το πακέτο είναι κοστολογημένο και δίνει κάτι σε όλους (βίντεο)

ey-tsakalotos-to-paketo-einai-kostologimeno-kai-dinei-kati-se-oloys-vinteo-2316271

Για ένα πακέτο «κοστολογημένο, που δίνει κάτι σε όλους τους ανθρώπους, και στα μεσαία και στα λαϊκά στρώματα αλλά και στους αποκλεισμένους» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, στο οποίο έχουν κατατεθεί και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την 13η σύνταξη και για τη μείωση του ΦΠΑ.

«Διαβάζω στον Τύπο της αντιπολίτευσης ότι ευρωπαίος αξιωματούχος έχει μία ανησυχία, μία σύγχυση, είναι μπερδεμένος για το σχέδιό μας για το 2019 και για το σχέδιο για το 2020. Αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που ένας ευρωπαίος αξιωματούχος, off the record, είχε ανησυχίες, είχε στεναχώρια, είχε προβληματισμούς, θα είχα μαζέψει τουλάχιστον λεφτά για να πάω στη Σαντορίνη με κάποια παρέα για δέκα ημέρες», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε:

«Αν δε, έπαιρνα ένα ευρώ για κάθε φορά για την αναπαραγωγή αυτής της, off the record, είδησης θα μπορούσα να πάω ένα χρόνο στις Μπαχάμες».

«Έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα του 2019, είναι πάνω από 1 δισ., αλλά κερδίζουμε και 200 εκατομμύρια για τις δόσεις. Τα νούμερα είναι συντηρητικά. Δηλαδή, έχουμε και μια καβάτζα, αν κάτι δεν πάει καλά. Έτσι δουλεύει αυτή η κυβέρνηση. Εμείς κάνουμε πολιτική πάνω στους αριθμούς. Δεν μεταμορφώνουμε τους αριθμούς για να κάνουμε πολιτική», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα για την ανάπτυξη. Γι΄αυτό το πρόγραμμα, που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, έχει συγκροτηθεί επιτροπή επικαιροποίησής του. Ό,τι λέμε, για παράδειγμα, για τον αγροτικό τομέα ή την κοινωνική οικονομία, το ξαναβλέπουμε και μπορούμε κάποια στιγμή για τις αντιπαραθετικές στρατηγικές ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στα θετικά μέτρα του 2019, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε την κριτική από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, κριτική, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν επαναφέρει τον ΦΠΑ στα επίπεδα του 2014 ή ότι οι συντάξεις δεν δίνονται σε όλους ή ότι δεν καταργεί τη μείωση για το αφορολόγητο.

«Επαναλαμβάνω», είπε, «εμείς έχουμε συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος για το 2019 είναι 1,1 δισ. Είτε εσείς υπολογίζετε ότι αυτός ο δημοσιονομικός χώρος μπορεί να είναι μεγαλύτερος, και άρα πρέπει να καταθέσετε τις προτεραιότητες που έχετε για τον ΦΠΑ είτε οφείλετε να πείτε τι θα κόβατε για τα άλλα πράγματα που έχουμε κάνει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση ακολούθησε μια ισορροπημένη πολιτική, ότι όλα τα μέτρα είναι κοστολογημένα με πρόνοια για όλα τα μεσαία, τα λαϊκά στρώματα και τους αποκλεισμένους.

«Αυτή είναι η δική μας πολιτική. Κάνουμε κάτι για όλους. Δεν βάζουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι, αλλά προσπαθούμε, καθώς βγαίνουμε από την κρίση, καθώς έχουμε ανάπτυξη, να βοηθήσουμε διαφορετικές ομάδες που έχουν υποφέρει», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση κατανοεί ότι αυτές οι ομάδες είναι πολλές και χρειάζονται βοήθεια».