Πέντε πληρωμές σε διάστημα πέντε ημερών

Πέντε πληρωμές σε διάστημα πέντε ημερών

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο από 1 δισ. ευρώ θα μοιράσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση σε εκατομμύρια συνταξιούχους, αλλά και σε δικαιούχους προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, καθώς, είτε τυχαία είτε κατ’ επιλογήν, οι πληρωμές για μια σειρά παροχών συμπίπτουν με την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες και με τις δημοσκοπήσεις εναντίον της, η κυβέρνηση ρίχνει στην προεκλογική αρένα τα δυνατά χαρτιά της. Πληρώνει με ρυθμούς κατεπείγοντος τη «13η σύνταξη» σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, μεταξύ 20-24 Μαΐου καταβάλλει επιδόματα όπως το επίδομα τέκνων σε 600.000 οικογένειες, αλλά και το επίδομα ενοικίου σε 230.000 νοικοκυριά, ενώ «ανοίγει» και τις πλατφόρμες για την ένταξη εκατομμυρίων οφειλετών στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων. Μάλιστα, ακόμη και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ενεργοποιείται για πρώτη φορά στα μέσα του μήνα.

Στο υπουργείο Εργασίας τρέχουν να προλάβουν την πληρωμή της πρόσθετης παροχής σε 2,52 εκατ. δικαιούχους που διαφημίζεται ως «13η σύνταξη» την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου. Μετά την ψήφιση του νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής, στους δικαιούχους προστέθηκαν, εκτός από όλους όσοι έλαβαν κύρια σύνταξη Μαΐου, και οι 34.000 υπερήλικες συνταξιούχοι που λαμβάνουν τη σχετική παροχή από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), οι περίπου 22.000 που έχουν δικαιωθεί όσον αφορά την προσωρινή σύνταξη αλλά και οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι που έχουν προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η δαπάνη που προκαλείται εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ εκτιμάται στα 830 εκατ. ευρώ, σε καθαρή βάση.

Την Παρασκευή 24 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την κάλπη, ο ΟΠΕΚΑ έχει σχεδιάσει πληρωμές σχεδόν όλων των επιδομάτων του.

Η δεύτερη δόση του επιδόματος τέκνων αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και αναμένεται να καταβληθεί σε περίπου 600.000 οικογένειες, με κόστος που αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ. Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των παιδιών που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2019 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση του δικαιούχου. Προσοχή: η πλατφόρμα Α21 θα κλείσει αύριο Παρασκευή 17 Μαΐου, ενόψει της εκκαθάρισης και της πληρωμής.

Στις 22 με 23 Μαΐου αναμένεται και η δεύτερη πληρωμή του επιδόματος ενοικίου, εφόσον οι αιτήσεις εγκρίθηκαν εντός του Απριλίου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στις 30 Απριλίου είχαν εγκριθεί 233.985 αιτήσεις που αφορούν 625.001 μέλη νοικοκυριών. Το μηνιαίο κόστος εκτιμάται σε 28,6 εκατ. ευρώ, όμως κάποιοι από τους δικαιούχους θα λάβουν, εκτός από το επίδομα Απριλίου που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ, και αναδρομικά ποσά, ακόμη κι από τις αρχές Ιανουαρίου.

Με απόφαση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, δεσμεύθηκε ήδη το ποσό ύψους 52 εκατ. ευρώ για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων Μαΐου από τον ΟΠΕΚΑ. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί και αυτή στις 24 Μαΐου στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 170.000 δικαιούχων. Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση σε όλους τους δικαιούχους και σε σταθερή ημερομηνία, η οποία έχει οριστεί να είναι η 25η εκάστου μήνα. Ετσι, οι πληρωμές έρχονται νωρίτερα, καθώς τα Ατομα με Αναπηρία εισέπρατταν τα επιδόματα κάθε δίμηνο και για τους δύο μήνες που είχαν προηγηθεί (για παράδειγμα, τον Ιούλιο εισέπρατταν τον Μάιο και τον Ιούνιο). Με το νέο σύστημα όλα πληρώνονται στις 25 κάθε μήνα. Ειδικά, δε, για τον τρέχοντα Μάιο, τα επιδόματα θα καταβληθούν στις 24, καθώς η 25η τυγχάνει να είναι Σάββατο.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται, επίσης, να καταβληθεί σε περίπου 260.000 δικαιούχους και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Να σημειωθεί, τέλος, ότι από την Πέμπτη 30 Μαΐου ξεκινάει η καταβολή των συντάξεων του Ιουνίου 2019. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 4 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή