«Παράθυρο» για νέες ελαφρύνσεις

«Παράθυρο» για νέες ελαφρύνσεις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια έμμεση αναφορά και μάλιστα στο κλείσιμο της ομιλίας του, κατά τη συζήτηση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων και τις παροχές, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε χθες να ρίξει στην προεκλογική «αρένα» το ενδεχόμενο νέων μελλοντικών ελαφρύνσεων. Συγκεκριμένα, η φράση του πρωθυπουργού ήταν, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Σας εύχομαι και την επόμενη τετραετία να είστε σε αυτά τα έδρανα και να ψηφίζετε μέτρα ελάφρυνσης των πολλών που θα φέρνει αυτή η κυβέρνηση». Η αναφορά πάντως μπορεί να χαρακτηριστεί και προεκλογική φωτοβολίδα, καθώς έχει ως προϋπόθεση μια νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, κάτι που εάν λάβει κάποιος υπ’ όψιν του τις δημοσκοπήσεις, είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Συνεπώς ο κ. Τσίπρας στην παρούσα φάση δεν έχει να χάσει κάτι από το να αφήνει γενικά και αόριστα ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα θετικά μέτρα στο μέλλον, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της συσπείρωσής του. Ο κίνδυνος ωστόσο που υπάρχει είναι να κατηγορηθεί εκ νέου για «εμπόριο ελπίδας», όπως παραμονές της εκλογικής του επικράτησης το 2015. 

Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα θετικά μέτρα μετά τις εκλογές, και όχι πριν, είναι αποτέλεσμα και των αντιδράσεων που καταγράφονται από το εξωτερικό για τις πρόσφατες εξαγγελίες του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha αν σχεδιάζει νέα θετικά μέτρα πριν από τις εκλογές, ήταν αρνητικός. Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας καλείται να ισορροπήσει σε ένα πολύ τεντωμένο σκοινί, από τη μια μεταξύ παροχολογίας και θετικών μέτρων, που είναι απαραίτητα για να κλείσει τη δημοσκοπική διαφορά, και από την άλλη να τηρήσει τις ισορροπίες με το ευρωπαϊκό κονκλάβιο, με το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πλήρη αρμονία. Η ισορροπία γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από τη στιγμή που στο κεντρικό προεκλογικό κάδρο του κ. Τσίπρα είναι τα θετικά λόγια από τους εταίρους, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δει να αντιστρέφονται στην τελική ευθεία των εκλογών. Στα πλεονεκτήματα πάντως της κυβέρνησης είναι πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για όλη την Ευρώπη και κανείς δεν θέλει να χαλάσει το υφιστάμενο status quo.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ανησυχία των θεσμών, μίλησε για κοστολογημένο πρόγραμμα. «Αυτή η κυβέρνηση δουλεύει με σχέδιο, με πρόγραμμα και με συμμαχίες. Εμείς έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα του 2019. Είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ», σημείωσε. Ο κ. Τσακαλώτος έκανε μάλιστα λόγο για «συντηρητικά νούμερα», τονίζοντας πως «έχουμε και μια καβάντζα, αν δεν πάει κάτι καλά». Ο υπουργός Οικονομικών, που τελευταία βρίσκεται διαρκώς στην ίδια γραμμή με τον κ. Τσίπρα, μίλησε για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των αδυνάτων. «Εχουμε κάτι για όλους. Δεν βάζουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι, αλλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε διαφορετικές ομάδες που έχουν υποφέρει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τα λοιπά, στην ομιλία του κ. Τσίπρα βρέθηκε για πολλοστή φορά στο στόχαστρο η στάση της Ν.Δ. και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως θα περίμενε «λίγο πιο σοβαρή στάση», καθώς «από τη μια μας καταγγέλλετε για παροχές και λαϊκισμό και από την άλλη ότι δεν δίνουμε αρκετές παροχές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή