Κίτρινη κάρτα από το Εurogroup για το πακέτο μέτρων Τσίπρα

Κίτρινη κάρτα από το Εurogroup για το πακέτο μέτρων Τσίπρα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν χθες κατά τη λήξη του Εurogroup για τις άμεσες επιπτώσεις που θα έχουν οι εξαγγελίες των μέτρων από τον Ελληνα πρωθυπουργό στην ελληνική οικονομία.

«Ανησυχούμε για την αύξηση των ελληνικών spreads», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ, καθώς ανέφερε ότι μετά τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη ανέβει κατά 50 μονάδες βάσης. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να τονίσει ότι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά στις τελευταίες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι ενώ, ακόμη δεν έχει στη διάθεσή του την τελική αξιολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη επεξεργασία που έχει γίνει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) καταλήγει ότι «θα υπάρξει σημαντική απόκλιση από τον συμφωνημένο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και ακόμη μεγαλύτερη για την επόμενη χρονιά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση για την Ελλάδα στη διάρκεια του Εurogroup ήταν σύντομη, με αντιδράσεις να εκφράζει βασικά ο κ. Ρέγκλινγκ, ενώ οι υπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης απέφυγαν να πάρουν θέση. Το θέμα όμως αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά στο επόμενο Eurogroup του Ιουνίου, αφού πρώτα έχει δει το φως της δημοσιότητας  η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών.

Στην έκθεση αυτή θα υπάρχουν τα τελικά συμπεράσματα, αλλά και η ανάλυση των θεσμών όσον αφορά τις επιπτώσεις των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα στους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Η χρονική συγκυρία θα επιτρέψει να γίνει και περισσότερη συζήτηση, αλλά και να εκφραστούν και περισσότερες ενστάσεις, καθώς οι ευρωεκλογές θα έχουν ολοκληρωθεί και οι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούν να εκφραστούν πιο ανοιχτά, μη φοβούμενοι τόσο πολύ το πολιτικό κόστος που θα φέρει η επαναφορά του ελληνικού ζητήματος.

Προσεκτικός στις δηλώσεις του ήταν και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, ο οποίος δήλωσε πριν από την έναρξη του Ευrogroup ότι η Ελλάδα είναι μια «ιστορία επιτυχίας», γιατί κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να είναι και «προσεκτική» προκειμένου να παραμείνει. Σημείωσε ότι όλες οι χώρες πρέπει να συνειδητοποιούν πως οι δημοσιονομικές αποκλίσεις επηρεάζουν τις αγορές. «Νομίζω πως στο τέλος όλοι θα είναι προσεκτικοί», ανέφερε.

Ακόμη και ο πάντα προσεκτικός πρόεδρος του Eurogroup τόνισε τη σημασία της αξιοπιστίας και της εφαρμογής των δεσμεύσεων. «Είναι αυτό που αναμένουμε από κάθε κυβέρνηση», είπε ο Μ. Σεντένο και υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο της ανόρθωσης της οικονομίας». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γι’ αυτό αναμένουμε ότι οι δεσμεύσεις προς το Eurogroup θα συνεχίσουν να τηρούνται, ώστε να συνεχίσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μέλλον».

Συγχρόνως, όσον αφορά το κατά πόσον θα λάβει το πράσινο φως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν είναι ξεκάθαρο μετά τις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού. «Είχα πει ότι πιστεύω πως θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», ανέφερε ο Κ. Ρέγκλινγκ, αλλά επισήμανε ότι τελικά αυτό είναι απόφαση των κρατών-μελών. «Το θέμα είναι ακόμη ανοιχτό», είπε χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή