Επιβράδυνση βιομηχανικής παραγωγής και πτώση στο λιανικό εμπόριο

Επιβράδυνση βιομηχανικής παραγωγής και πτώση στο λιανικό εμπόριο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών φέτος επαληθεύονται από τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του έτους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές αγαθών, αναφέρει η Eurobank στο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία», που δημοσιεύθηκε χθες.

Το δελτίο καταγράφει τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά το πρώτο τρίμηνο, όπως επίσης και την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής και την πτώση στο λιανικό εμπόριο.

Συγκεκριμένα, το δελτίο σημειώνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των εξαγωγών εμπορευμάτων –εξαιρουμένων των κατηγοριών των ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών και των πλοίων, πλοιαρίων και πλωτών κατασκευών– ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 3,6% ή 190,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 από 7,8% ή 418,1 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Οπως υπενθυμίζει το δελτίο της τράπεζας, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πραγματικός ρυθμός μεταβολής των ελληνικών εξαγωγών εκτιμάται στο 4,7% το 2019 από 8,7% το 2018.

Ο αναλυτής δρ Στυλιανός Γώγος σημειώνει επίσης ότι ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των εισαγωγών μειώθηκε στο 5,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019 από 7,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε σε ετήσια βάση κατά 283,8 εκατ. ευρώ.Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική παραγωγή, ο δείκτης αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 1,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση ότι ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, ο οποίος μειώθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση το πρώτο δίμηνο του έτους, έχει ισχυρή θετική συσχέτιση με την ιδιωτική κατανάλωση. Επομένως, εγείρονται ερωτήματα για την επίδοση της τελευταίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή