13.000 αιτήσεις οφειλετών στην εφορία σε ένα 24ωρο

13.000 αιτήσεις οφειλετών στην εφορία σε ένα 24ωρο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 13.000 οφειλέτες του Δημοσίου υπέβαλαν αίτηση μέσα στις πρώτες 24 ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας για την αποπληρωμή των οφειλών τους σε 120 δόσεις. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, 100.000 φορολογούμενοι επισκέφθηκαν την εφαρμογή στο Taxis, προκειμένου να πληροφορηθούν για το ποσό που θα πληρώσουν και τον αριθμό των δόσεων. Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον των οφειλετών, είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί εάν η ρύθμιση θα έχει επιτυχία ή όχι. Δηλαδή, πόσοι οφειλέτες θα ενταχθούν, αλλά κυρίως τα έσοδα που θα εισέλθουν στον κρατικό κορβανά. Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι το μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την επιτυχία της ρύθμισης είναι πόσοι θα φύγουν από τις παλαιές ρυθμίσεις για να ενταχθούν στη νέα, αλλά και πόσοι θα εγκαταλείψουν τη ρύθμιση των 12 δόσεων για να ενταχθούν σε αυτή των 120 δόσεων. Οπως γίνεται αντιληπτό, όσοι περισσότεροι φύγουν από την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, τόση μεγαλύτερη θα είναι η αιμορραγία στα έσοδα του προϋπολογισμού. Και αυτό καθώς είναι διαφορετικό να πληρώνεις τα χρέη σου σε 12 δόσεις και διαφορετικό σε 120 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποιοτικά στοιχεία (ύψος οφειλών που ρυθμίζονται, αριθμός δόσεων, ρυθμίσεις που εγκαταλείφθηκαν προς όφελος της νέας) τα οποία αναμένονται στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου θα δείξουν σε σημαντικό βαθμό εάν η ρύθμιση θα έχει επιτυχία. Μάλιστα, το στέλεχος του υπουργείου σημειώνει ότι το 2015 στη ρύθμιση των 100 δόσεων βεβαιώθηκαν συνολικά 4 δισ. ευρώ. Τον πρώτο χρόνο εισπράχθηκαν περί το 1,2 δισ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για τα ταμεία του Δημοσίου. Βέβαια, η ρύθμιση του 2015 ήταν ευνοϊκότερη της σημερινής, καθώς οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις ήταν περισσότερες, κάτι που οδήγησε πολλούς οφειλέτες να ενταχθούν σε εκείνη.

Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη ρυθμίσεις. Αν και τα χρόνια των μνημονίων και των σκληρών φόρων που τα συνόδευαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώθηκαν (αυξήθηκαν κατά 65 δισ.), οι θεσμοί σε κάθε έκθεση που δημοσιοποιούσαν δέσμευαν την εκάστοτε κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις. Ακόμα όμως και τα χρόνια των μνημονίων θεσπίστηκαν 4 ρυθμίσεις (2013, 2014, 2015, 2019).

Η φορολογική νομοθεσία των τελευταίων 30 ετών είναι γεμάτη από ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, «πάγιες» και «έκτακτες». Οι «πάγιες» ρυθμίσεις έδιναν τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να συνδιαλλαγεί  με τον έφορο για την αποπληρωμή των οφειλών του έως και σε 24 δόσεις (ή και 48 με βάση ειδικά κριτήρια). Τον Μάρτιο του 1994 (με τον νόμο 2198) δόθηκε δυνατότητα ρύθμισης όλων των συσσωρευμένων οφειλών μέχρι και το τέλος του 1993 σε 24 δόσεις, ενώ ως κίνητρο για την εφάπαξ πληρωμή αποφασίσθηκε η διαγραφή του 50% των προσαυξήσεων.

Με την πάροδο των ετών, ο αριθμός των δόσεων ολοένα και αυξανόταν. Το 2013, στη ρύθμιση της «νέας αρχής» με τις 48 δόσεις. Ενα χρόνο, αργότερα, τον Νοέμβριο του 2014, οι δόσεις έφθασαν τις 72 και υπό προϋποθέσεις τις 100 (για χρέη έως 15.000 ευρώ), το 2015 με τη ρύθμιση Βαλαβάνη έφθασαν τις 100 και τώρα με τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας οι δόσεις για όσους έχουν χρέη άνω των 3.600 ευρώ μπορούν να φθάσουν τις 120.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή