Δεν προχώρησε σε μονιμοποιήσεις στη ΔΕΠΑ και τον καρατόμησαν

Δεν προχώρησε σε μονιμοποιήσεις στη ΔΕΠΑ και τον καρατόμησαν

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Τζώρτζη από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ κορυφώθηκε χθες η αντιπαράθεση με το υπουργείο Ενέργειας για το «εργασιακό ζήτημα» που άνοιξε με τη δρομολόγηση του σχεδίου διάσπασης και ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και τις προσωπικές δεσμεύσεις του υπουργού Γιώργου Σταθάκη για μονιμοποίηση των 140 εργαζομένων που απασχολούνται στην εταιρεία με εργολαβική σχέση. Ο κ. Σταθάκης, θορυβημένος από τον αντίκτυπο, ενόψει της προεκλογικής περιόδου, της προσφυγής κατά της απεργίας των εργαζομένων που συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα, ζήτησε χθες την παραίτηση του κ. Τζώρτζη. Η αγωγή κατά της απεργίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (ΠΟΕ), έγινε από δύο εργολαβικές εταιρείες, αλλά με εντολή της διοίκησης της ΔΕΠΑ. Ευθύνες στη διοίκηση της ΔΕΠΑ αποδίδει και ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αρχικά ζητήσει από τον κ. Τζώρτζη να αποσύρει την αγωγή, κάτι που προφανώς δεν έκανε και ακολούθησε η επιστολή της απομάκρυνσης.

Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου σήμερα, τα κάστανα από τη φωτιά καλείται να βγάλει ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Δότσης, ο οποίος θα αναλάβει και προσωρινά τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου. Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρές αρρυθμίες στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο έχει σταματήσει η τροφοδοσία των λεωφορείων που κινούνται με φυσικό αέριο. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος των ΟΣΥ Γεώργιος Γλαύκος, με μια αυστηρή επιστολή του προς τον κ. Τζώρτζη την περασμένη εβδομάδα, είχε ζητήσει την παρέμβασή του για την ομαλοποίηση της τροφοδοσίας των λεωφορείων, επισημαίνοντας ότι από την απεργία η εταιρεία ζημιώνεται ημερησίως με 250.000 ευρώ. Εξοδο από την κρίση που έχει δημιουργηθεί αναζητεί τόσο η πλευρά του υπουργείου όσο και των συνδικαλιστών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η βραχύβια προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα των μονιμοποιήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η λύση που φέρεται να εξετάζεται είναι να δοθούν στους εργαζομένους κάποιες παροχές σε είδος, με αντάλλαγμα τη λήξη της απεργίας.

Το όλο θέμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, και έχει προκαλέσει γενικευμένη αναστάτωση στη ΔΕΠΑ από τις αρχές Απριλίου, συνδέεται με το γεγονός ότι στην επιχείρηση απασχολούνται συνολικά 200 εργαζόμενοι, εκ των οποίων μόνο οι 45 είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι εργολαβικοί. Ενόψει της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και του σχεδίου διάσπασης σε Εμπορία και Υποδομές, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δεσμεύτηκε για τη μονιμοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Το σχέδιο Σταθάκη προέβλεπε την πρόσληψή τους από τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ και Αέριο Αττικής), ώστε μετά την απορρόφησή τους από τις δύο νέες εταιρείες που θα προκύψουν από τη διάσπαση (ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών) να ενταχθούν στο δυναμικό τους ως μόνιμοι. Το σχέδιο στήριξε αρχικά ο κ. Τζώρτζης αξιολογώντας ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται άμεσα με υποσχέσεις προς τους εργαζομένους για άμεση τακτοποίηση.

Οι διοικήσεις των θυγατρικών που κλήθηκαν να υλοποιήσουν το σχέδιο Σταθάκη διαπίστωσαν ότι δεν έχει κάποια εταιρική και επιχειρηματική λογική και αρνήθηκαν να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη. Κατόπιν αυτού ο κ. Τζώρτζης, όταν αντιλήφθηκε ότι η εμπλοκή της ΔΕΠΑ και του ιδίου είναι αναπόφευκτη, και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρεθεί λύση, ζήτησε κάλυψη από τους μετόχους (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) καλώντας τους να συγκαλέσουν έκτακτη γενική συνέλευση και να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Από εκεί και έπειτα, οι υποσχέσεις προς τους εργαζομένους για μονιμοποίηση σταμάτησαν και παράλληλα ξεκίνησαν οι προστριβές με το υπουργείο, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη χθεσινή απομάκρυνσή του από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή