Αναβιώνει το σχέδιο διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας

Αναβιώνει το σχέδιο διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αξιοποίηση του νόμου για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού και Λ. Αλεξάνδρας αναμένεται να βασιστεί η αναβίωση της προσπάθειας για την κατασκευή της «Παναθηναϊκής Πολιτείας», δηλαδή του σχεδίου που επεξεργάζεται ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, για την κατασκευή των νέων γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ στον Βοτανικό. Μαζί με την ανάπλαση της περιοχής και την ολοκλήρωση του ημιτελούς εμπορικού κέντρου (που ανήκε στο παρελθόν στην Μπ. Βωβός), εκτιμάται πως θα απαιτηθούν κεφάλαια της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Η αξιοποίηση της ρύθμισης της διπλής ανάπλασης αποτελεί την πλέον προφανή επιλογή, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει, τόσο σε σχέση με το σχέδιο για το Athens Alive, που θα πρέπει να θεωρείται λήξαν, όσο και με την πρόταση της κυβέρνησης για την εγκατάσταση στην περιοχή Γουδί. Αμφότερες οι προτάσεις στερούνταν νομοθετικού υποβάθρου, καθώς απαιτούσαν σημαντικές παρεμβάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα (συντελεστές δόμησης, χρήσης κτλ.), οι οποίες όχι μόνον απαιτούν αρκετά χρόνια για να υλοποιηθούν, αλλά ταυτόχρονα εμπεριέχουν και τον κίνδυνο προσφυγών και ακυρώσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπως άλλωστε έγινε και στην περίπτωση της διπλής ανάπλασης.

Ο νόμος για τη διπλή ανάπλαση έχει το προτέρημα ότι έχει περάσει όλον αυτόν τον «κυκεώνα», φέρει την έγκριση του ΣτΕ και έχει εκδοθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Αυτό σημαίνει ότι αν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, κάτι για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει οι απαιτούμενες διεργασίες και θεωρείται εφικτός στόχος, το μόνο που θα απομένει είναι η έκδοση της οικοδομικής άδειας. Ωστόσο, στελέχη της αγοράς ακινήτων σημειώνουν ότι οι πολεοδομικές ρυθμίσεις της διπλής ανάπλασης είναι αρκετά αυστηρές. Ετσι, η επιθυμία του κ. Γιαννακόπουλου να κατασκευαστεί και γήπεδο για το τμήμα καλαθοσφαίρισης ίσως να απαιτήσει κάποια πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν διεξαχθεί συζητήσεις σε κυβερνητικούς παράγοντες, γιατί θα απαιτηθεί και η σύμφωνη γνώμη και της επόμενης κυβέρνησης, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η επιστροφή στο πλάνο για την αξιοποίηση του Βοτανικού έχει κινητοποιήσει και τα επιτελεία των τραπεζών, που έχουν στην κατοχή τους το «κουφάρι» του εμπορικού κέντρου, που είχε ξεκινήσει να κατασκευάζει η «Μπάμπης Βωβός-Διεθνής Τεχνική», προτού διακοπούν οι εργασίες λόγω απόφασης του ΣτΕ. Μετά την κατάρρευση της εταιρείας, το ακίνητο πέρασε υπό τον κοινό έλεγχο της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες αναζητούν τρόπους αξιοποίησης έκτοτε. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συναφθεί μνημόνιο συναντίληψης με τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Hines, για την ανακατασκευή του εμπορικού κέντρου και την υλοποίηση συνοδευτικών έργων εξωραϊσμού, εφόσον επιλυθούν τα αδειοδοτικά προβλήματα, που κατά βάση προέκυπταν λόγω της εξάρτησης του εμπορικού κέντρου από την κατασκευή και του γηπέδου, δηλαδή δεν μπορεί να γίνει το ένα χωρίς το άλλο. Εκτιμάται πως η επένδυση για την ολοκλήρωση του εμπορικού κέντρου και την ανάπλαση της γύρω περιοχής θα απαιτήσει κεφάλαια της τάξεως των 85-100 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 80-100 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την κατασκευή των δύο γηπέδων και των κοινόχρηστων χώρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή