Η Ιταλία παραμένει πρώτος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών

Η Ιταλία παραμένει πρώτος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών. Στις επόμενες, ωστόσο, θέσεις της πρώτης δεκάδας καταγράφονται ανακατατάξεις. Υπενθυμίζεται ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019 οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 1,1% και ανήλθαν σε 7,86 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν κατά 3%, στα 5,46 δισ. ευρώ. «Παρ’ όλα τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας αλλά και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις χώρες της Ε.Ε., συνεχίζουν ανοδικά και στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, μετά το ιστορικό ρεκόρ που πέτυχαν το 2018», επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει ο ΠΣΕ, δεύτερος κυριότερος προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα είναι πλέον η Γερμανία, από την 3η θέση στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ακολουθεί η Κύπρος με άνοδο μιας θέσης στη σχετική κατάταξη και η Τουρκία, προς την οποία η σημαντική μείωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (κατά -28,2%) οδήγησε στην απώλεια δύο θέσεων στη λίστα των κυριότερων προορισμών. Η Βουλγαρία και ο Λίβανος ακολουθούν στην 5η και 6η θέση αντιστοίχως, όπως και το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ στην 7η θέση ανέβηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, κερδίζοντας δύο θέσεις (από την 9η). Στην 8η θέση, με άνοδο τριών (από την 11η), βρίσκεται η Γαλλία, ενώ την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών συμπληρώνουν η Ισπανία, με υποχώρηση μιας θέσης, και οι ΗΠΑ, με υποχώρηση τριών θέσεων (ήταν στην 7η θέση).

Τα προϊόντα πετρελαίου αποτελούν και για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019 το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, παρά τη μείωση που σημείωσαν οι εξαγωγές τους. Στη 2η θέση, με αύξηση 42,7%, ακολουθούν τα φάρμακα, στην 3η θέση οι εξαγωγές βαμβακιού (από την 11η θέση πέρυσι), ενώ στην 4η θέση παραμένουν τα προϊόντα αλουμινίου. Στην 5η θέση ανέβηκαν οι σωλήνες από αλουμίνιο (από την 7η θέση) και στην 6η, με υποχώρηση κατά μία θέση, βρίσκονται οι εξαγωγές υπολογιστικών μηχανών. Στην 7η θέση βρέθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι εξαγωγές μη κατεψυγμένων λαχανικών, στην 8η τα ιχθυηρά και στην 9η τα τυριά. Η πρώτη δεκάδα κλείνει με την άσφαλτο από πετρέλαιο, η οποία καταγράφει άνοδο 21 θέσεων (από 31η) λόγω του τριπλασιασμού των εξαγωγών στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή