Μετατάξεις στο Δημόσιο με διαδικασίες-εξπρές

Μετατάξεις στο Δημόσιο με διαδικασίες-εξπρές

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρον άρον υπογράφονται οι αποφάσεις διευθετήσεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Την Πέμπτη 23 Μαΐου υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά τις μετατάξεις προσωπικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε διάφορες θέσεις στον δημόσιο τομέα.

Επίσης, στις 20 Μαΐου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Α.Ε.), υπέγραψε τις πρώτες συμβάσεις μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου για την πλήρωση οκτώ θέσεων έκτακτου προσωπικού, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου της «ευφυούς γεωργίας». Πρόκειται για έργο που θα υλοποιηθεί με αυτεπιστασία και θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 2,5 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων θα οδηγήσει στην απασχόληση περίπου 50 εργαζομένων με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς μισθούς στην κρατική εταιρεία, για περίπου τρία έως τέσσερα έτη.

Αναφορικά με τις μετατάξεις προσωπικού της ΕΒΖ, καθώς η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια δημιουργίας ενός… θαύματος για την απόκτηση της κρατικής επιχείρησης από ιδιώτη, τελικά υπέγραψε την ΚΥΑ για τις μετατάξεις σε άλλες θέσεις στον δημόσιο τομέα. Επίσης, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να χρεωθεί επισήμως την αποτυχία στη διαδικασία ανεύρεσης ιδιώτη επενδυτή για την ΕΒΖ, καθυστερούσε την επίλυση του προβλήματος. Ωστόσο, καθώς διαγραφόταν ο κίνδυνος διενέργειας των εκλογών και με την επικείμενη νίκη της Ν.Δ., φέρεται ότι ασκήθηκαν πιέσεις για να γίνουν άμεσα οι τακτοποιήσεις του προσωπικού της κρατικής επιχείρησης. Τη σχετική απόφαση υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης,  Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας. Στόχος της απόφασης, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την περασμένη Τετάρτη 29 Μαΐου, είναι η μετάταξη των περίπου 230 εργαζομένων της ΕΒΖ στον στενό δημόσιο τομέα. Προς την κατεύθυνση αυτή γνωστοποιήθηκαν σχεδόν 800 θέσεις στον ευρύτερο (πανεπιστήμια, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ.) αλλά και στον στενό δημόσιο τομέα (υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ.λπ.) όπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τα χαρτιά τους εντός ενός μήνα, ώστε οι μετατάξεις να γίνουν πριν από τις εκλογές. Οι μετατάξεις θα γίνονται αυτόματα για κάθε θέση που επιλέγει ο ενδιαφερόμενος, εκτός και αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι, οπότε θα υπάρξει η μοριοδότησή τους.

Από την άλλη πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ Α.Ε. Βασίλης Γάτος υπέγραψε απόφαση για την πρόσληψη οκτώ φυσικών προσώπων που θα υπογράψουν μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης έργου, ύψους εκατοντάδων χιλ. ευρώ, στην ΚτΠ Α.Ε. Μόνον δύο από αυτές τις συμβάσεις είναι ύψους 280 χιλ. ευρώ η καθεμία και θα υλοποιηθούν σε διάστημα 40 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο συμβάσεις θα υλοποιηθούν με αμοιβές της τάξης των 7.000 ανά μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις υπογραφής των συμβάσεων είναι αποτέλεσμα της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (5959/24-04-2019) που δημοσιοποιήθηκε μόλις ένα μήνα πριν, δηλαδή μέσα στη Μ. Εβδομάδα του Πάσχα. Θεωρείται ότι το έργο προετοιμαζόταν από καιρό, προκειμένου να ανατεθεί σε στελέχη με στενές επαφές με την ηγεσία του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή