Bloomberg: Το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης

Bloomberg: Το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το 3% για πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ οι αποδόσεις των πενταετών κινούνται κάτω από τις αντίστοιχες των ιταλικών, γεγονός ενδεικτικό της αποκλίνουσας πορείας των δύο χωρών, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης.

Η Ιταλία έχει αντικαταστήσει την Ελλάδα σαν επίκεντρο των ανησυχιών για πολιτικό κίνδυνο, ενώ η Αθήνα επωφελείται περισσότερο από την ζήτηση για μεγαλύτερες αποδόσεις. Οι επενδυτές πρέπει να πληρώνουν για να διακρατούν πενταετή ομόλογα των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών, με την Ιταλία και την Ελλάδα να αποτελούν ελάχιστες εξαιρέσεις.

«Ενώ όμως η Αθήνα ανταμείβεται με χαμηλότερα spreads επειδή βελτίωσε τα δημόσια οικονομικά της, οι φόβοι που περιβάλλουν την λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης και την διαμάχη της με την ΕΕ έχουν φέρει το κρατικό χρέος στη θέση του χαμένου του πρόσφατου παγκόσμιου ράλι των τίτλων σταθερής απόδοσης», τονίζει το Bloomberg . «Η κατάρρευση των αποδόσεων πρακτικά υποχρεώνει τους επενδυτές να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και η συμπίεση είναι πολύ εύκολη σε μια ρηχή αγορά όπως η ελληνική. Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη χρησιμεύουν μάλλον σαν δικαιολογία παρά σαν το πραγματικό κίνητρο που εξηγεί τις κινήσεις των επενδυτών», δήλωσε ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής της ADM Investor Services.

Την Παρασκευή το spread των ιταλικών πενταετών ομολόγων αυξήθηκε μέχρι και 13 μονάδες βάσης στο 1,81%, υψηλό τριών μηνών. Το spread των αντίστοιχων ελληνικών υποχώρησε κατά 12 μονάδες βάσης στο 1,73%, ιστορικό χαμηλό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 7 Ιουλίου, μετά την μεγάλη ήττα του κόμματός του στις ευρωπαϊκές εκλογές. Στην Ιταλία, η εκλογική επιτυχία του ενθάρρυνε τον Ματέο Σαλβίνι να απειλήσει με πτώση της κυβέρνησης αν δεν υλοποιηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση που επιδιώκει, αναφέρει το Bloomberg.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή