«Καλπάζουν» οι επενδύσεις σε κτίρια γραφείων και εμπορικά καταστήματα

«Καλπάζουν» οι επενδύσεις σε κτίρια γραφείων και εμπορικά καταστήματα

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 310 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δαπανηθεί από τις αρχές του έτους για την απόκτηση ακινήτων εισοδήματος (κτίρια γραφείων κι εμπορικά καταστήματα) στην ελληνική αγορά. Θεσμικοί επενδυτές, όπως οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και τα ξένα επενδυτικά funds αναζητούν συνεχώς νέα ακίνητα, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά ακινήτων εισοδήματος, όπως είναι τα κτίρια γραφείων, προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, εξαιρώντας τα βαλκανικά κράτη (Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία), όπου οι αποδόσεις κινούνται πέριξ του 8%-10%, στην Αθήνα μπορεί κανείς να εξασφαλίσει ετήσια απόδοση κεφαλαίου της τάξεως του 7% για ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων, ακόμα και μετά τις υψηλότερες τιμές που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται. Παράλληλα, προσφέρει και τη δυνατότητα κεφαλαιοποίησης μελλοντικών υπεραξιών, τόσο σε μια ενδεχόμενη μεταπώληση όσο και σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών των ενοικίων, τα οποία παραμένουν αισθητά χαμηλότερα συγκριτικά με το απόγειο της αγοράς, τόσο στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων όσο και σε εκείνη των γραφείων.

Η μεγαλύτερη φετινή επένδυση ανήκει στην Grivalia, η οποία λίγες εβδομάδες πριν από την επισημοποίηση της συγχώνευσής της με τη Eurobank προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικού προσυμφώνου για την απόκτηση τεσσάρων σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «Σκλαβενίτης», δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Η αξία της συναλλαγής υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 119 εκατ. ευρώ, με την απόδοση της επένδυσης να εκτιμάται σε επίπεδο πλησίον του 9%. Πρόκειται για ακίνητα συνολικής επιφάνειας 90.000 τ.μ. που βρίσκονται σε Αλιμο και Νέα Ιωνία στην περίπτωση της Αθήνας και σε Πυλαία και Νέα Ευκαρπία στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα ανήκαν σε επενδυτικό fund από το Κατάρ, που τα είχε αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ιδιαίτερα δυναμική παρουσία έχει αναπτύξει πλέον και το αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικό fund Brook Lane Capital, που επικράτησε στον διαγωνισμό της Alpha Bank για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου γραφείων, προσφέροντας το υψηλότερο τίμημα με 95 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο από τα ακίνητα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου ήταν κτίριο γραφείων 17.000 τ.μ., που φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της Vodafone Eλλάδος, επί της Λ. Εθν. Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι. Επίσης, στο «πακέτο» που απέκτησε η Brook Lane περιλαμβάνονται γραφεία επί της Λ. Κηφισίας 24-26 που μισθώνονται από τη Samsung, κτίριο στη Μεταμόρφωση που φιλοξενεί την αντιπροσωπεία της Porsche, ακόμα ένα κτίριο γραφείων στην οδό Μιχαλακοπούλου, που μισθώνει η AXA Ασφαλιστική, και οριζόντιες ιδιοκτησίες στο κτίριο της Λ. Κηφισίας 95-97 στο «δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού, έναντι του μεγάρου του ΟΤΕ.

Εκτός όμως από την παραπάνω επένδυση, το Brook Lane απέκτησε και ακόμα ένα κτίριο γραφείων, επικρατώντας σε έτερο διαγωνισμό, της Πειραιώς Real Estate. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο το οποίο μισθώνει η Microsoft Hellas επί της Λ. Κηφισίας 219-221 στο Μαρούσι. Το τίμημα υπολογίζεται ότι άγγιξε τα 12 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική επένδυση του Brook Lane στην ελληνική αγορά σε 107 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 53 εκατ. ευρώ έχει πραγματοποιήσει ήδη από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα η Trastor ΑΕΕΑΠ, ξεπερνώντας ήδη το σύνολο των κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018 και ανήλθαν σε περίπου 40 εκατ. ευρώ. Οι τελευταίες προσθήκες αφορούν την εξαγορά τριών εμπορικών καταστημάτων από τον όμιλο Πειραιώς κι ακόμα ενός γραφείου, αντί συνολικού ποσού 11,3 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση των καταστημάτων, δύο βρίσκονται στη συμβολή των οδών Γρ. Λαμπράκη και Αγγ. Μεταξά στο κέντρο της Γλυφάδας, με την προσφερόμενη επιφάνεια να είναι της τάξεως των 207 τ.μ. και 541 τ.μ. Πρόκειται για ακίνητα που, μεταξύ άλλων, είναι μισθωμένα στον όμιλο Καλογήρου και στον όμιλο Folli Follie, καθώς εκεί φιλοξενούνταν μέχρι πρότινος κατάστημα της αλυσίδας Juicy Couture. Το κατάστημα των 541 τ.μ. βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγγέλου Μεταξά 18 και Γρ. Λαμπράκη 19 και θα αποκτηθεί αντί ποσού 5,63 εκατ. ευρώ. Το έτερο κατάστημα των 207 τ.μ. βρίσκεται στη συμβολή των Γρ. Λαμπράκη 16 και Μεταξά και θα αποκτηθεί αντί ποσού 1,9 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το κατάστημα στη συμβολή των οδών Κουντουριώτου, Σωτήρος Διός 29 και Πραξιτέλους στον Πειραιά θα αποκτηθεί αντί ποσού 1,46 εκατ. ευρώ. Στο παραπάνω «πακέτο» ακινήτων περιλαμβάνεται και μια οριζόντια ιδιοκτησία γραφείων στη Λ. Κηφισίας 49 στο Μαρούσι, αντί ποσού 2,3 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Trastor απέκτησε και ένα χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από τέσσερα αυτοτελή κτίρια γραφείων, συνολικής επιφάνειας 21.700 τ.μ. σε Αθήνα, Μαρούσι, Κηφισιά και Αργυρούπολη. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε σε 27,4 εκατ. ευρώ. Πωλητής ήταν ο όμιλος Grupo Dolphin, που εδρεύει στην Αργεντινή. Πέραν των παραπάνω ακινήτων, πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η απόκτηση, αντί ποσού 12 εκατ. ευρώ, δύο κτιρίων γραφείων της Prometheus Gas του ομίλου Κοπελούζου στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

Στις σημαντικές κινήσεις του 2019 περιλαμβάνεται και η εξαγορά του κτιρίου των κεντρικών γραφείων της «Ελλάκτωρ» αντί ποσού 25,5 εκατ. ευρώ. Αγοραστής ήταν η νεοσύστατη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων του επενδυτικού fund Brevan Howard. Τόσο η «Ελλάκτωρ» όσο και ο όμιλος Γερμανού θα παραμείνουν ως μισθωτές του ακινήτου, για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή