Ράλι στα ελληνικά ομόλογα και στις μετοχές

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα και στις μετοχές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψυχολογία της αγοράς άλλαξε άρδην μετά τα αποτελέσματα της κάλπης της 26ης Μαΐου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς οι επενδυτές πλέον βλέπουν ταχύτερη αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα, με μια κυβέρνηση πιο φιλική προς την αγορά, καθώς και εκμηδενισμό των κινδύνων που θα προέκυπταν από μία μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες προεκλογικές παροχές, απειλώντας τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία παρουσιάζουν ξεκάθαρα τάσεις αυτονόμησης από τον διεθνή παράγοντα. Το ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται πλέον στο ραντάρ των μεγάλων μακροπρόθεσμων funds, δείχνοντας μάλιστα σημαντικές αντιστάσεις ακόμη και στο διεθνές sell-off της Παρασκευής, που προκάλεσαν οι ανησυχίες αναφορικά με την Ιταλία αλλά και οι νέες απειλές Τραμπ, με την ελληνική αγορά να καταγράφει νέα ισχυρή άνοδο.

Η συμπεριφορά των ελληνικών ομολόγων είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Ενώ οι τάσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις εκλογές ήταν ήπιες, με μοναδική εξαίρεση τους τριγμούς που δημιουργήθηκαν στα ιταλικά ομόλογα, οι ελληνικοί τίτλοι –αντίθετα με το πρόσφατο παρελθόν όπου είχαν αποδειχθεί ευάλωτοι στις διεθνείς εξελίξεις– ακολούθησαν τη δική τους «ξέφρενη» πορεία, με το ράλι που ξεκίνησε τη Δευτέρα να μην πατάει φρένο, στέλνοντας τις αποδόσεις του 10ετούς σε νέα ιστορικά χαμηλά κάτω του 3%, με το spread έναντι των ιταλικών ομολόγων να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στις 22 μ.β.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Τζενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Βank, οι επενδυτές βλέπουν ευκαιρία στα ελληνικά ομόλογα τα οποία φαίνονται πλέον πολύ ελκυστικά. Η πορεία της Ελλάδας θυμίζει τώρα αυτήν της Πορτογαλίας, η οποία είδε αναβαθμίσεις από τους οίκους, αύξηση της ζήτησης για τα περιουσιακά της στοιχεία και βελτίωση της οικονομίας της. Η Ελλάδα είχε εισέλθει πλέον στον ενάρετο κύκλο που είδαμε να μπαίνουν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Ο Γενικός Δείκτης «έσπασε» το φράγμα των 800 μονάδων για πρώτη φορά μετά τα μέσα Μαΐου του 2018, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 13% μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, ενώ καταγράφει πλέον τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς από τις αρχές του έτους (+35%), και ο τραπεζικός δείκτης σε πέντε μόνο ημέρες ενισχύθηκε κατά 30%. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. εκτινάχθηκε κατά περίπου 4,7 δισ. ευρώ, τα short funds οδηγήθηκαν σε σημαντική υποχώρηση από τις αρνητικές θέσεις τους στις τράπεζες, ενώ πρωταθλητές των αποδόσεων αναδείχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές που ευνοούνται από τις αυξημένες αποτιμήσεις των ομολόγων αλλά και οι τίτλοι που συνδέονται με σενάρια αποκρατικοποιήσεων ή με έναρξη σημαντικών επενδυτικών σχεδίων.

Ο… απολογισμός του μετεκλογικού ράλι σε μετοχές και ομόλογα είναι εντυπωσιακός, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης. Οπως αναφέρει η Goldman Sachs, μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και σε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή