Μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων

Μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρίτη έκθεση επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντοπίζει μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων σε μια σειρά από τομείς. Από τη μικρή πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τη μηδαμινή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η λίστα των 15 μεταρρυθμίσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν είναι αρκετά αναλυτική και συνοδεύεται και από άλλες, που παραμένουν ακόμα ανεκπλήρωτες από τη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο στις Βρυξέλλες είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να έχει ολοκληρώσει την κρίσιμη μάζα των προαπαιτουμένων που η προθεσμία τους λήγει στο τέλος Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, η λίστα εντοπίζει καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη δέσμευση που είχε αναλάβει η Ελλάδα για τη μερική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τα μέσα του 2019, για την οποία δεν έχει προετοιμαστεί ακόμα το σχετικό χρονοδιάγραμμα. 

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων «έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο», ενώ το σχέδιο δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών πρέπει να αναθεωρηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2019. Μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2019 θα πρέπει να έχει στηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και την εφαρμογή ενός προαπαιτουμένου που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους θεσμούς, η πρόοδος είναι απογοητευτική. Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης να τις αποπληρώσει, από το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, καθώς μειώνονται πολύ αργά και προσετίθεντο νέες, όπως αναφέρει και η έκθεση.

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων γίνεται εκτενής αναφορά. Για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να επιταχύνει μια σειρά από ενέργειες στην Εγνατία Α.Ε., στη ΔΕΠΑ, στους περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, στον ΔΑΑ και στην ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένη μνεία γίνεται στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, για την οποία δεν έχουν ακόμα υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, ενώ στη μαρίνα Αλίμου υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές και μέχρι τέλος Ιουνίου θα πρέπει να τις έχει εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο έτσι ώστε μέχρι τέλος Ιουλίου να υπάρχει και η συμφωνία παραχώρησης.

Αλλο βασικό προαπαιτούμενο στο οποίο σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις είναι ο διορισμός των εκτελεστικών μελών στις μεγαλύτερες ΔΕΚΟ. Η έκθεση επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα καθώς οι απολαβές που συνοδεύουν αυτές τις θέσεις ευθύνης είναι πολύ χαμηλές και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί νομοθετικά. Στον τομέα της δημόσιας διοίκησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τον Ιούνιο του 2019 και οι νομικές τροποποιήσεις έως τον Σεπτέμβριο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή