Χαμηλότερους φόρους ζητεί η τουριστική βιομηχανία

Χαμηλότερους φόρους ζητεί η τουριστική βιομηχανία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση ΦΠΑ, ώστε το τουριστικό πακέτο να ενταχθεί ολόκληρο, εστίαση και διαμονή ομοίως, σε συντελεστή 11% σε βάθος τετραετίας, εξήγγειλε από το βήμα της κλειστής συνεδρίασης της 27ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, εξήρε τη συλλογική εργασία και επιτυχία που έχει επιτευχθεί στον Σύνδεσμο, όπως και την επίτευξη εργασιακής ειρήνης στον κλάδο με τη συλλογική σύμβαση μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών, που χαρακτήρισε υπόδειγμα. Επιπλέον, καυτηρίασε την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τον κλάδο από την κυβέρνηση, σημειώνοντας την ύπαρξη βασικών ελλείψεων στην απαιτούμενη συνολική κανονιστική παρέμβαση. «Δεν είδα κάποια συνεκτική πολιτική για τον τουρισμό και την προσέλκυση επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα μέλη του Συνδέσμου.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε και τις δεσμεύσεις για μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% και μείωση φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Αποκάλυψε επίσης ένα σχέδιο, «όπου θα παρέχουμε επιπλέον συντελεστή δόμησης σε κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων ως κίνητρο ενεργειακής αναβάθμισης των συγκροτημάτων», ώστε να υπάρξουν επιθετικές επενδύσεις στον τομέα αυτό. Τόνισε δε πως «δεν θέλουμε να κάνουμε καμία έκπτωση στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, γιατί προίκα μας είναι το περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό, το οποίο δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε. Σε περιοχές που υφίστανται πιέσεις από τον τουρισμό θα πρέπει να συζητήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε».

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας αργότερα στην ανοικτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, εκτίμησε πως και φέτος θα «σπάσουμε ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για 32 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες», υποστηρίζοντας πως θα είναι «η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού». Ηδη, είπε, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των τουριστικών εισπράξεων, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση είναι αυξημένη κατά 12,8% σε σχέση με πέρυσι. Πρόσθεσε, πάντως, πως «σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσουμε σε πιο σωστές βάσεις το εργασιακό πλαίσιο και να εξετάσουμε το βέλτιστο επίπεδο του κατώτατου μισθού». «Για κάποιους αυτό είναι έγκλημα καθοσιώσεως, αλλά για εμάς είναι επιβεβλημένο, τόσο ηθικά όσο και οικονομικά», τόνισε, σημειώνοντας πως «η αναδιανομή είναι ο πραγματικός κινητήρας της ανάπτυξης».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, υπογράμμισε πως «συνεχίζουμε τη στρατηγική μας σε τρεις πυλώνες: εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχο πλέον να μπούμε σε περίοδο ωριμότητας. Με ένα νέο εθνικό συμβόλαιο ανάπτυξης για τον τουρισμό μας». Παράλληλα, συνέχισε, βρίσκεται σε εξέλιξη στενή, άτυπη προς το παρόν, συνεργασία με ομόλογους φορείς από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Νορβηγία, «με σκοπό να διαμορφώσουμε κοινή ατζέντα θεμάτων, τα οποία θα τεθούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε επίσημη επίσκεψη, αμέσως μόλις ορισθούν ή εκλεγούν οι νέοι επικεφαλής», αποκάλυψε ο Γ. Ρέτσος.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ευτύχης Βασιλάκης, σημείωσε πως «το ζήτημα πλέον δεν είναι ο αριθμός των επισκεπτών, αλλά η βελτίωση ορισμένων ποιοτικών στοιχείων για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η συγκράτηση των επαναλαμβανόμενων τουριστών, η διάχυση του τουριστικού ρεύματος σε περισσότερες περιοχές, η αντιμετώπιση της εποχικότητας και η αύξηση των τουριστικών εσόδων». Επίσης, ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης, ενώ επισήμανε την ανάγκη μείωσης της φορολογίας, με προτεραιότητα στις επιβαρύνσεις της εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή