Αριστοτέλης Παντελιάδης: Λύνοντας τον γρίφο της συμμόρφωσης με τους κανόνες ανταγωνισμού

Αριστοτέλης Παντελιάδης: Λύνοντας τον γρίφο της συμμόρφωσης με τους κανόνες ανταγωνισμού

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτρέπεται η σύσταση τιμών μεταπώλησης σε franchisee; Είναι νόμιμη η ανακατεύθυνση (re-routing) στο site του αντιπροσώπου της χώρας απ’ όπου κάνει την αναζήτηση ο ενδιαφερόμενος, αντί για το site της χώρας που επέλεξε; Ποια είναι τα δέκα πρακτικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει οποιαδήποτε επιχείρηση για να υλοποιήσει μια αποτελεσματική στρατηγική συμμόρφωσης με το δίκαιο του ανταγωνισμού;

Τα ερωτήματα αυτά απαντώνται, μεταξύ πολλών άλλων, στην ειδική έκδοση με τίτλο «Πρακτικός οδηγός για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τους κανόνες του ανταγωνισμού», που κατήρτισε η ομάδα εργασίας «Ανταγωνισμός και Αγορά» του ΣΕΒ. Ο ανταγωνισμός είναι η ζωογόνος δύναμη των επιχειρήσεων. Είναι αυτό που μας κάνει καλύτερους, μας βοηθά να εξελισσόμαστε ώστε να παραμένουμε συνειδητή επιλογή του πελάτη μας. Ρίχνει το κόστος και βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγουμε και, τελικά, έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή όλων μας. Παρόλο όμως που τα οφέλη του ανταγωνισμού είναι πολλαπλά τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τον καταναλωτή και την αγορά, το νομικό πλαίσιο που θέτει τους κανόνες είναι, δυστυχώς, περίπλοκο και δυσνόητο και συχνά, για όσους από εμάς δεν έχουμε νομική κατάρτιση, μοιάζει ασύνδετο με την επαγγελματική μας καθημερινότητα και μας προκαλεί αβεβαιότητα ως προς το τι επιτρέπεται και τι όχι.

Η αβεβαιότητα αυτή εκθέτει όλους όσοι εργαζόμαστε σε μια οποιαδήποτε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, ή ακόμη και σε ένα σύνδεσμο επιχειρήσεων, σε μια διπλή παγίδα: είτε να υποπέσουμε άθελά μας σε κάποια παράβαση είτε να αμφιβάλουμε ακόμη και για τα αυτονόητα, καθυστερώντας πρωτοβουλίες και συνεργασίες από υπερβολικό φόβο μιας εν δυνάμει παράβασης.

Γι’ αυτό και το να επιτύχει κανείς τη σύνδεση ανάμεσα στα καθημερινά και τρέχοντα και στους κανόνες του ανταγωνισμού, μοιάζει εξίσου δύσκολο όσο και η επίλυση ενός γρίφου. Δυστυχώς, η κατάρτιση στοχευμένων προγραμμάτων και πολιτικών συμμόρφωσης που καλύπτει ακριβώς αυτή την ανάγκη, μοιάζει περιττή πολυτέλεια ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους συνδέσμους, λόγω των πόρων και της εσωτερικής οργάνωσης που απαιτεί.

Αναγνωρίζοντας αυτό το κενό, η ομάδα εργασίας του ΣΕΒ, η οποία αποτελείται από διακεκριμένους νομικούς με βαθιά γνώση του δικαίου του ανταγωνισμού, ετοίμασε τον «Πρακτικό οδηγό», ώστε τα στελέχη κάθε βαθμίδας και εξειδίκευσης, οποιασδήποτε επιχείρησης, κάθε κλάδου και μεγέθους, να βρίσκουν εύκολα και γρήγορα απαντήσεις στα καθημερινά τους ερωτήματα.

Σε μόλις 37 σελίδες «εκλαϊκευμένης επιστήμης» και σε 10 αυτοτελείς ενότητες, βρίσκει κανείς σε απλή γλώσσα πληροφορίες για όλα τα βασικά ζητήματα του ανταγωνισμού, χρήσιμες συμβουλές για το τι είναι παράβαση και τι όχι, τη βασική νομοθεσία αλλά και τα κύρια συμπεράσματα από γνωστές υποθέσεις παραβάσεων του δικαίου του ανταγωνισμού σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι το «ευ ανταγωνίζεσθαι» δεν απαγορεύει τη συνεργασία, την ανάπτυξη και την καινοτομία, αρκεί να γίνεται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο και αρχές, που μπορούν να ενταχθούν στις εσωτερικές διαδικασίες και δομές κάθε επιχείρησης και στην επαγγελματική φιλοσοφία του καθενός από εμάς. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή, διαρκής και στοχευμένη ενημέρωση, την αξία της οποίας τόνισε και η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, στην ειδική εκδήλωση του ΣΕΒ για την παρουσίαση του οδηγού, επισημαίνοντας τη σημασία της καλλιέργειας συνείδησης υγιούς ανταγωνισμού για την πρόληψη και την αποφυγή τέλεσης παραβάσεων.

Προσκαλούμε, λοιπόν, όλα τα στελέχη των επιχειρήσεων όχι απλώς να διαβάσουν τον πρακτικό οδηγό, αλλά να τον κρατήσουν δίπλα τους και να ανατρέχουν σε αυτόν κάθε φορά που έχουν αμφιβολίες για το εάν κάτι επιτρέπεται από τους κανόνες του ανταγωνισμού, αφού είναι τόσο σύντομος όσο να κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τόσο εύστοχος, ώστε να απαντά με απλό τρόπο στα ερωτήματα που μπορεί να έχει κάποιος στη ροή της καθημερινής εργασίας του.

• «Τον πρακτικό οδηγό μπορείτε να τον αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του ΣΕΒ: www.sev.org.gr, «http://www.sev.org.gr».

* Ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος Metro ΑΕΒΕ, μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ, επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΣΕΒ «Θέματα ανταγωνισμού και αγοράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή