Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησε χθες το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, με τα ελληνικά ομόλογα όλων των διαρκειών να καταγράφουν σημαντική βελτίωση, κόντρα στο γενικότερα επιφυλακτικό κλίμα που κυριάρχησε στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης όπου οι αποδόσεις κινήθηκαν με ήπιους ρυθμούς λόγω της στροφής των επενδυτών στις μετοχές μετά και την ελαφρά αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων. Οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι από την ημέρα των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, τα οποία οδήγησαν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, έχουν δείξει σαφείς τάσεις αυτονόμησης, καταγράφοντας ένα ισχυρό ράλι, με τις αποδόσεις των 10ετών ομόλογων να υποχωρούν πάνω από 60 μονάδες βάσης αυτό το διάστημα, που αποτελεί και την καλύτερη επίδοση διεθνώς.

Ετσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο νέο ιστορικό χαμηλό του 2,818%, με πτώση της τάξης του 1% σε σύγκριση με τα επίπεδα της Δευτέρας, ενώ ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η βελτίωση στο 5ετές ομόλογο, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 1,658% με πτώση 3,60%, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα επίσης. Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση του ελληνικού 5ετούς διατηρείται χαμηλότερα από αυτήν του αντίστοιχου αμερικανικού, η οποία διαμορφώνεται στο 1,929%. Υπενθυμίζεται πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%.

Οπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, είναι ξεκάθαρο πλέον πως η προοπτική αλλαγής πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα με μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα έχει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης, έχει ενισχύσει τις διαθέσεις των funds τη στιγμή που οι αποδόσεις στα ομόλογα πολλών μεγάλων οικονομιών, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, είναι αρνητικές. Παράλληλα, η Ιταλία θεωρείται πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη, τη στιγμή που οι ανησυχίες γύρω από την Ελλάδα έχουν υποχωρήσει, κάτι που φαίνεται άλλωστε και στη σημαντική μείωση του spread μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο διαμορφώνεται στις 50 μονάδες βάσης μόλις, με πολλά χαρτοφυλάκια να αποτιμούν νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή