Η Ελλάδα χρειάζεται νέο αναπτυξιακό μοντέλο, εκτιμά η PIMCO

Η Ελλάδα χρειάζεται νέο αναπτυξιακό μοντέλο, εκτιμά η PIMCO

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, όπως σημείωσε ο Νίκολα Μάι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και αναλυτής πιστωτικών αγορών της PIMCO, σε παρουσίαση που έγινε χθες στην Αθήνα με θέμα τις προοπτικές τις παγκόσμιας οικονομίας.

Οπως τόνισε, είναι σημαντικό η Ελλάδα να βρει ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα την κάνει πιο ανταγωνιστική και θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη δυναμική της οικονομίας. Η Ελλάδα έχει τους πόρους και βρίσκεται σε γεωπολιτικά στρατηγική θέση, έχει μειώσει το κόστος εργασίας και έχει γίνει πιο ανταγωνιστική σε αυτό το μέτωπο, ωστόσο αυτό δεν έχει περάσει στις τιμές των καταναλωτών και των εξαγωγών, όπως σημειώνει. Παράλληλα, αρκετοί κλάδοι της οικονομίας πρέπει να απελευθερωθούν έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική.

Σύμφωνα με τον κ. Μάι, ο στόχος του 2,3% που έχει η κυβέρνηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2019 είναι αρκετά αισιόδοξος, μετά και το 1,3% που σημειώθηκε στο α΄ τρίμηνο του έτους. Η ελληνική οικονομία έχει περιθώριο να αναπτυχθεί καθώς τόσο η κατανάλωση όσο και οι επενδύσεις παρέμειναν σε πολύ υποτονικά επίπεδα για μεγάλο διάστημα. Επιπλέον, η δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε πολύ επιθετική, ωστόσο πλέον αυτό φτάνει στο τέλος του, τα επιτόκια μειώνονται, έτσι υπάρχουν λόγοι για ανάκαμψη της ζήτησης.

Αυτό που θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη, σύμφωνα με τον κ. Μάι, είναι πως η Ελλάδα είναι μία μικρή οικονομία στην Ευρώπη και η ανάπτυξη στην περιοχή ξεκάθαρα επιβραδύνεται, εν μέρει λόγω των εμπορικών εντάσεων. Ετσι, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί με ρυθμούς άνω του 2% σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Μιλώντας για τους λόγους που η ελληνική οικονομία αναμένεται να κινηθεί σε τόσο χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, σε αντίθεση με χώρες όπως η Κύπρος οι οποίες κινούνται με ρυθμούς άνω του 4%, ο κ. Μάι επισήμανε πως η Κύπρος είναι μία πολύ μικρή οικονομία η οποία έχει ένα ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, έχει αγγλοσαξονικό τρόπο λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το νομικό της σύστημα είναι επίσης ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα, ενώ και οι τράπεζές της αν και παραμένουν πηγή κινδύνου, έχουν γίνει πολύ πιο υγιείς.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η PIMCO διατηρεί πολύ μικρές θέσεις, καθώς εκτιμά ότι δεν προσφέρουν σημαντική επενδυτική ευκαιρία τη στιγμή που το spread με τα ιταλικά ομόλογα είναι πολύ χαμηλό, στις 50 μονάδες βάσης, και η ελληνική αγορά είναι πολύ ρηχή, έτσι οι επενδυτές δεν αποζημιώνονται για τη ρευστότητα που διαθέτουν. Παράλληλα, εκτιμά πως το μεσοπρόθεσμο διάστημα παραμένει αβέβαιο, καθώς για την Ελλάδα – όπως και την Ιταλία, η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί σημαντικό ζήτημα. Κατά την άποψη του κ. Μάι, αν και αναμένεται να υπάρξουν αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας το επόμενο διάστημα, η «επενδυτική βαθμίδα» για τα ελληνικά ομόλογα παραμένει ακόμα μακριά και σίγουρα δεν αναμένεται μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Τέλος, για την PIMCO, οι πρόωρες εκλογές αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία προηγείται και έχει μία φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα, κάτι που αρέσει στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή