Στο 19,2% η ανεργία το πρώτο τρίµηνο του 2019

Στο 19,2% η ανεργία το πρώτο τρίµηνο του 2019

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 19,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με την απασχόληση να παρουσιάζει μείωση κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται κατά 3,0%, λόγω της έντονης εποχικότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 19,2%, αυξημένο σε σχέση με το 18,7% του προηγούμενου δ΄ τριμήνου του 2018, σημαντικά όμως μειωμένο σε σχέση με το 21,2% του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 3,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 9,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 15-19 ετών, στη Δυτική Μακεδονία και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις του Δημοτικού. 

Κατά το α΄ τρίμηνο του 2019, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (67,0%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (22,0%). Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανήλθε σε 9,2%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,8%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή