Το αξιακό σύστημα «μιας άλλης Ελλάδας» στη φετινή Γ.Σ. του ΣΕΒ

Το αξιακό σύστημα «μιας άλλης Ελλάδας» στη φετινή Γ.Σ. του ΣΕΒ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανθρώπους της δημιουργίας και της ανάπτυξης, φορείς ενός αξιακού συστήματος που συμμερίζεται και ο ίδιος, επιλέγει ο ΣΕΒ να δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη φετινή γενική συνέλευσή του, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη.

Ετσι, στην απογευματινή εκδήλωση δεν θα μιλήσει, κατά τα ειωθότα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Φέσσας. Το βήμα και το μικρόφωνο θα παραχωρηθούν σε ανθρώπους από την οικονομία και τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και την κοινωνική προσφορά, τον δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, με στόχο, όπως λένε πηγές του ΣΕΒ, «να αναδείξουμε την “Ελλάδα αλλιώς” ή, με άλλα λόγια, “Μια άλλη Ελλάδα”, την Ελλάδα που συνεργάζεται, δημιουργεί και προσφέρει στην οικονομία και στο κοινωνικό σύνολο, την Ελλάδα που έχουμε ανάγκη προκειμένου να βαδίσουμε στο μέλλον με αισιοδοξία, χωρίς μιζέρια, επικρίσεις και μισαλλοδοξία».

Αυτή η άλλη Ελλάδα θα περιγραφεί μέσω συνεντεύξεων με 11 πρόσωπα, μέσω των οποίων θα αναδειχθούν θέματα όπως η συνεργασία (π.χ. μεταξύ δημόσιου – ιδιωτικού τομέα), η καινοτομία, η ανοιχτή κοινωνία, η εξωστρέφεια και οι ανοιχτοί ορίζοντες, η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία, η εργασία και η βιώσιμη ανάπτυξη, η κοινωνική προσφορά, ο εθελοντισμός και οι υπεύθυνες επιχειρήσεις, η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η λογοδοσία, η παιδεία και η έρευνα. Επίσης, ο κ. Φέσσας θα συζητήσει με δύο ανθρώπους από διαφορετικές γενιές: τον Θεοδόση Τάσιο, ομότιμο καθηγητή Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, ακαδημαϊκό, συγγραφέα τού «Η Ελλάδα αλλιώς: 11 ιστορίες που φέρνουν το αύριο σήμερα», και τη Μαρία Κοκάλα, απόφοιτη λυκείου, υπότροφο του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece, η οποία έδινε φέτος Πανελλαδικές Εξετάσεις. Στα 15 της χρόνια, το 2016, ήταν γενική διευθύντρια της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» Smileybin στο Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας. Η Μαρία ξεχώρισε τόσο για τις ικανότητές της όσο και για την προσωπικότητά της ανάμεσα σε 420.000 μαθητές από όλη την Ευρώπη και βραβεύτηκε με το «Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας» στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement το 2016.

Οπως σημειώνουν παράγοντες του Συνδέσμου, η απόφαση να ανατραπεί το καθιερωμένο εδώ και δεκαετίες πλαίσιο της γενικής συνέλευσης υπαγορεύεται από το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη, μεταβατική καμπή. «Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για την ελληνική οικονομία, αλλά και μετασχηματισμών σε παγκόσμια κλίμακα, η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση απαιτεί ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, που να αποδίδει περισσότερα ανταγωνιστικά και διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη καινοτομία και περισσότερη εξωστρέφεια. Το υπόδειγμα αυτό, όμως, οφείλουμε να το συμπληρώσουμε πρωτίστως με ένα νέο αξιακό υπόδειγμα, που θα βασίζεται σε πρόσωπα, φορείς και οργανώσεις που θα διαπνέονται από αξίες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΕΒ επέλεξε να παρεμβαίνει σταθερά στον δημόσιο διάλογο προκειμένου να κάνει σαφείς τις θέσεις του και να συμβάλλει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, ώστε να συμμετέχει στην πανεθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. «Για να διορθώσουμε τα λάθη και να προχωρήσουμε μπροστά, έπρεπε προηγουμένως η κοινή γνώμη να ενημερωθεί και να καταλάβει. Στα ενημερωτικά δελτία μας και στις εκδηλώσεις που οργανώσαμε τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε, εκ των πραγμάτων, να καλύπτουμε ένα υπαρκτό κενό: αυτό της οργανωμένης και τεκμηριωμένης ενημέρωσης. Ως συνέχεια αυτής της παρέμβασης, ο ΣΕΒ θα προσπαθήσει να αναδείξει τις αξίες στις οποίες βασίζονται οι προτάσεις του. Οχι θεωρητικά. Οχι αφηρημένα. Ούτε, βέβαια, ηθικολογώντας. Η επιχειρηματική κοινότητα γνωρίζει καλά ότι αυτό που καθορίζει την επιτυχία, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, είναι οι αξίες. Γνώση, καινοτομία, εξωστρέφεια, διαφάνεια, αξιοκρατία, συνεργασία, αλληλεγγύη, κοινωνική προσφορά. Αξίες, φιλοσοφία, στάση ζωής, αλλά και τρόπος να επιχειρείς. Αυτό είναι το αξιακό σύμπαν του ΣΕΒ. Γιατί μόνο έτσι θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση, που στην αφετηρία και στην ουσία της ήταν μια κρίση αξιών και όχι απλά μια οικονομικοπολιτική κρίση», προσθέτουν οι ίδιοι παράγοντες.

H γενική συνέλευση της Τρίτης θα προχωρήσει στη διεύρυνση της σύνθεσης των μελών του Δ.Σ. του ΣΕΒ από 20 σε 25 μέλη, με τη δημιουργία μη αιρετών θέσεων που θα δοθούν στους 5 περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους της χώρας καθώς και σε εξαγωγικό φορέα, ενώ θα θεσμοθετηθούν και τρία νέα, μόνιμα συμβουλευτικά όργανα διοίκησης του ΣΕΒ. Ειδικότερα, συστήνονται Συντονιστικό Συμβούλιο Περιφερειακών και Τοπικών Οργανώσεων, Συμβούλιο Βιομηχανίας και Συμβούλιο Εξαγωγών.

Στην πρωινή συνεδρίαση θα μιλήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην απογευματινή εκδήλωση, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της BusinessEurope, Pierre Gataz.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή