Επικουρικές επτά μηνών θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ

Επικουρικές επτά μηνών θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικουρικές συντάξεις 7 μηνών έχει σχεδιαστεί να λάβουν στις 2 Ιουλίου οι 16.280 συνταξιούχοι του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ). Σε εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας αλλά και συλλόγων συνταξιούχων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος εξέδωσε χθες εγκύκλιο που ορίζει την 2α Ιουλίου ως ημέρα καταβολής των παροχών στους δικαιούχους για το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο έως και Ιούλιο 2019. Για να καταστεί βέβαια αυτό εφικτό, βάσει της εγκυκλίου, θα πρέπει μέχρι σήμερα, 20 Ιουνίου, να κοινοποιηθεί από τον ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ αρχείο με τις επανυπολογισθείσες συντάξεις προς ενημέρωση και έλεγχο. Μάλιστα, προβλέπεται ότι μέχρι την ένταξη των δικαιούχων στο σύστημα πληρωμής του ΕΤΕΑΕΠ, ο υπολογισμός και η λογιστικοποίηση των παροχών θα διενεργείται από τον ΛΕΠΕΤΕ. Τα χρήματα, βέβαια, θα τα καταβάλει το επικουρικό των μισθωτών, καθώς ορίζεται ότι θα υπάρχει «μεταφορά πιστώσεων από το ΕΤΕΑΕΠ».

Να σημειωθεί ότι οι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας έχουν μείνει απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες και μόλις πριν από λίγες ημέρες, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, προβλέφθηκε η ένταξή τους στο ΕΤΕΑΕΠ με επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Συγκεκριμένα, η επικουρική σύνταξή τους επανυπολογίζεται με συντελεστή αναπλήρωσης κοντά στο 0,67%, υψηλότερο δηλαδή από τον γενικό συντελεστή αναπλήρωσης του ΕΤΕΑΕΠ (0,45%). Προσοχή: Η σύνταξη όσων συνταξιοδοτηθούν από τις 10 Ιουνίου 2019 και μετά θα υπολογιστεί σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ. Βάσει της διάταξης που ψηφίστηκε, η Εθνική θα πρέπει να καταβάλλει τις συντάξεις του 2018, όπως αυτές διαμορφώνονται με τον νέο τρόπο υπολογισμού, σε 5 δόσεις. Επιπλέον, η τράπεζα θα πρέπει να δίνει 40 εκατ. ευρώ ετησίως, καταρχήν για μία 5ετία, ενώ από το 2024 και μετά ο επιπλέον πόρος θα καθοριστεί με μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Μάλιστα, για την πληρωμή των συντάξεων θα επιβαρυνθεί και ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑΕΠ, κατά 18,5 εκατ. ευρώ το 2019, 15,3 εκατ. ευρώ το 2020, 14,3 εκατ. ευρώ το 2021, 14 εκατ. ευρώ το 2022 και 14,4 εκατ. ευρώ το 2023.  Εθνική και εργαζόμενοι, τέλος, από 1η Ιουνίου θα πρέπει να καταβάλλουν στο ΕΤΕΑΕΠ τις εισφορές μισθωτών, ήτοι 3,25% η τράπεζα και 3,25% οι εργαζόμενοι, ενώ ειδικά για το πρώτο 5μηνο του 2019 η ΕΤΕ θα καταβάλλει και τις εισφορές που βαρύνουν τους ασφαλισμένους (7%). Η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. 

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι οι επανυπολογισθείσες συντάξεις υπόκεινται σε κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών, εισφοράς υγείας και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης. Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι θα καταβάλλονται 12 μηνιαίες συντάξεις ετησίως και όχι 14, όπως συνέβαινε στον ΛΕΠΕΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή