Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα στο σχέδιο Γιούνκερ

Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα στο σχέδιο Γιούνκερ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη στη χρηματοδότηση ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το σχέδιο Γιούνκερ βρίσκεται η Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου 2019, η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) στη χώρα μας ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να κινητοποιήσει 11,5 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.

Οι συνολικές επενδύσεις από το σχέδιο Γιούνκερ αφορούν τη χρηματοδότηση σχεδίων έργων υποδομών και καινοτομίας, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Οπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τελευταία αποτελέσματα του σχεδίου Γιούνκερ, 19 εγκεκριμένα έργα υποδομών και καινοτομίας χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ, με συνολικά σχεδόν 2,3 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να κινητοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 7,3 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις ΜμΕ, έχουν εγκριθεί 14 συμφωνίες, ύψους 434 εκατ. ευρώ, με ενδιάμεσες τράπεζες που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ, ενώ προβλέπεται να ενεργοποιήσει σχεδόν 4,2 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, με περίπου 25.820 επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης να επωφελούνται από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Μετά την Ελλάδα σε σειρά κατάταξης των επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ τους ακολουθούν η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Λετονία. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των 28 κρατών-μελών από το σχέδιο Γιούνκερ, αυτή ανέρχεται σε 75 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις 408,4 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως περίπου 952.000 νεοσύστατες επιχειρήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Επισημαίνεται επίσης πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 55,2 δισ. ευρώ για έργα υποδομής και καινοτομίας, τα οποία θα οδηγήσουν σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 252,5 δισ. ευρώ, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο αποτελεί μέρος του ομίλου ΕΤΕπ, έχει εγκρίνει συμφωνίες ύψους 19,8 δισ. ευρώ με ενδιάμεσες τράπεζες και ταμεία για τη χρηματοδότηση ΜμΕ, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 155,9 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή