Κόντρα για τις εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων – εφάπαξ

Κόντρα για τις εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων – εφάπαξ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διελκυστίνδα υπουργείου Εργασίας και εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία τέθηκαν για μια ακόμη φορά χιλιάδες ασφαλισμένοι που αναμένουν για μήνες ή ακόμη και χρόνια την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησής τους.

Με ανακοινώσεις τους, υπουργείο, ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ διέψευσαν τα δημοσιεύματα που στηρίχθηκαν στα στοιχεία που παρουσίασαν την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του 34ου συνεδρίου τους, οι εργαζόμενοι και υποστήριξαν ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, επικούρηση και εφάπαξ ανέρχονται σε 107.180.  Στις ανακοινώσεις τους έκαναν λόγο για ψευδή εικόνα που δημιουργείται από τα δημοσιεύματα, όσον αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ).

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, τον τρέχοντα μήνα οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για περισσότερο από τρεις μήνες, ανέρχονται σε 48.839, συνολικής δαπάνης 218,4 εκατ. ευρώ, και ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε ποσοστό 71% σε σύγκριση με τις 168.900 εκκρεμείς συντάξεις που ήταν την 1/1/2015.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι η μείωση του πλήθους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αποτελεί στρατηγικό στόχο της διοίκησης του ΕΦΚΑ. Για τον σκοπό αυτό έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας με υπερωριακή απασχόληση, προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί περαιτέρω η απονομή των εκκρεμών συντάξεων.

Αντίστοιχα, η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ αναφέρει πως στις 31/5/2019 οι επικουρικές ληξιπρόθεσμες συντάξεις (με απόφαση κύριου φορέα) που βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα φτάνουν τις 42.357, συνολικής δαπάνης 65 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ που εκκρεμούν είναι 15.984, συνολικής δαπάνης 138,2 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζει επίσης ότι την 1/1/2015 ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας) ήταν 142.550 και ο αριθμός των εκκρεμών εφάπαξ ήταν 55.600. «Συνεπώς η μείωση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων στις επικουρικές φτάνει στο 72,4% και στα εφάπαξ στο 74,7%», καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν στο συνέδριό τους πως το υπουργείο έχει προχωρήσει σε επιμέρους κατηγοριοποιήσεις και ταξινομήσεις –ελαστικές και ανελαστικές περιπτώσεις, ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες κ.λπ.– προκειμένου να παρουσιάσει μικρότερο αριθμό εκκρεμοτήτων.

Ετσι, ο ακριβής αριθμός των αιτημάτων παραμένει… άγνωστος, καθώς στον αριθμό των 107.180 εκκρεμών αιτήσεων που παρουσιάζει το υπουργείο δεν συγκαταλέγονται αιτήσεις για διεθνείς συντάξεις, ή οι λεγόμενες «ατελείς» αιτήσεις.

Οπως δεν εμφανίζονται στα στοιχεία του ΕΦΚΑ τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τους δημοσίους υπαλλήλους. Στον πραγματικό αριθμό των υπό αναμονή συνταξιούχων θα πρέπει επίσης να προστεθούν και όσοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Ενώ στην περίπτωση του ΕΤΕΑΕΠ δεν εμφανίζεται  ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων, στις περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί η απόφαση από τον ΕΦΚΑ…

Τα στοιχεία των συνδικαλιστών πάντως, τόσο για τον αριθμό των εκκρεμοτήτων όσο και για τον χρόνο αναμονής των συνταξιούχων διέψευσε και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM». Αναφέρθηκε μάλιστα στο ενδεχόμενο να δημιουργείται όχι μόνο αδικαιολόγητη ανησυχία αλλά και μια εικόνα χρέους που δεν υφίσταται, και η οποία, όπως υποστήριξε, θα μπορούσε να οδηγήσει εκ νέου την κουβέντα στο αν απαιτούνται ή όχι νέες περικοπές στις συντάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή