Ρευστότητα, ληξιπρόθεσμα Δημοσίου και κόκκινα δάνεια, οι 3 πληγές της οικονομίας

Ρευστότητα, ληξιπρόθεσμα Δημοσίου και κόκκινα δάνεια, οι 3 πληγές της οικονομίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ρευστότητα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών παραμένουν οι βασικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του για το ελληνικό χρέος ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Οπως αναφέρεται, «στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των συναφών αδυναμιών κινείται η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και τα εργαλεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (δευτερογενής αγορά δανείων, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μηχανισμός εξωδικαστικού συμβιβασμού)». Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις πράξεις repos και στα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, τις οποίες συνάπτει ο ΟΔΔΗΧ. Με το πρόγραμμα αυτό αξιοποιείται πλέον το 75% περίπου του συνόλου των ταμειακών διαθεσίμων των εν λόγω φορέων, παρέχοντάς τους ανταγωνιστικές υψηλές αποδόσεις, διασφαλίζοντας αντίστοιχο όφελος ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης, με σωρευτικά θετικές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού κατά το έτος 2018 (εξαιρουμένου του stock του βραχυπρόθεσμου χρέους εντόκων και repos) ανήλθαν στο ποσό των 10,310 δισ. ευρώ και καλύφθηκαν από:

• Δανεισμό ύψους 34,640 δισ. ευρώ.

• Εσοδα από αποκρατικοποιήσεις (πώληση μετοχών) 752 εκατ. ευρώ.

• Εσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές 789 εκατ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2018 στα 26,819 δισ. ευρώ, έναντι 948 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017. Ειδικότερα, οι εκδόσεις χρέους 34,640 δισ. ευρώ αποτελούνται από:

• Τα μακροπρόθεσμα δάνεια του ESM, τα οποία ανήλθαν σε 21,700 δισ. ευρώ με μεσοσταθμικό κόστος 1,43%.

• Εκδοση νέου 7ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ σταθερού επιτοκίου 3,375%, λήξεως 15.2.2025 και απόδοσης 3,50%.

• Από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 36 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 1,771%.

Οπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου επαρκούν για την κάλυψη των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών των δύο τουλάχιστον επόμενων ετών, ακόμα και υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Οσον αφορά τον πληθωρισμό, αυτός ανήλθε στο 0,8% το 2018, ως συνισταμένη των διαφορετικών επιδράσεων από τη μειούμενη πλεονάζουσα δυναμικότητα, τον αυξανόμενο προστατευτισμό στο διεθνές εμπόριο, την πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019 (παρά την απόφαση για λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης τον προσεχή Δεκέμβριο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή