Αγώνας δρόμου και μάχη εντυπώσεων για το Ελληνικό

Αγώνας δρόμου και μάχη εντυπώσεων για το Ελληνικό

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φρενήρη αγώνα δρόμου αποδύεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κυβέρνηση με στόχο το Ελληνικό. Επιδίωξη είναι η έκδοση των δύο από τις τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που θα ορίζουν την πολεοδόμηση του ακινήτου, να γίνει πάση θυσία πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου, δύο συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (ΚΣΔ), όπου αναμένεται να συζητηθούν οι λεπτομέρειες των δύο προς έκδοση ΚΥΑ. Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες, στο κτηματολόγιο εργάζονταν νυχθημερόν για την επανοριοθέτηση του ακινήτου, κάτι που τελικά συντελέσθηκε προχθές.

Πιο αναλυτικά, στις συνεδριάσεις του ΚΣΔ θα συζητηθούν οι ΚΥΑ που αφορούν την πολεοδόμηση της ζώνης του πάρκου, αλλά και εκείνη που αφορά τις εμπορικές χρήσεις (ζώνη ανάπτυξης) του ακινήτου. Πιο ώριμη θεωρείται η ΚΥΑ που αφορά το πάρκο, αλλά έχει τη μικρότερη σημασία για την προώθηση του έργου και ταυτόχρονα τον χαμηλότερο βαθμό πολυπλοκότητας. Πιο σημαντική είναι η ΚΥΑ που αφορά τις εμπορικές χρήσεις, αφού από αυτήν εξαρτάται η παραχώρηση της άδειας καζίνο, και η οποία με τη σειρά της συνιστά προαίρεση για να προχωρήσει το έργο στο σύνολό του.

Καταλύτης για τις εξελίξεις αυτές ήταν κυρίως η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα ολοκληρώσει την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ μέσα σε 7 ημέρες. Μετά τη δήλωση, η κυβέρνηση φέρεται ότι έβαλε ως βασική πολιτική επιδίωξη να αφαιρέσει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ευκαιρία αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό το προσωπικό του κτηματολογίου φέρεται να εργάσθηκε πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να συντελεστεί η αλλαγή των ορίων του ακινήτου. Αυτό έγινε εφικτό προχθές, όπου έπειτα από μια εργώδη προσπάθεια, το Δ.Σ. του Κτηματολογίου ενέκρινε την επανοριοθέτηση του ακινήτου. Ανοιξε έτσι ο δρόμος για την έκδοση των σχετικών ΚΥΑ. Το μόνο που εκκρεμεί είναι η δημοσιοποίηση της απόφασης επανοριοθέτησης του ακινήτου στο ΦΕΚ. Εκτιμάται ωστόσο ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά το ΚΣΔ, θα έχει ολοκληρωθεί. Εξάλλου στο Εθνικό Τυπογραφείο, από την κήρυξη των εκλογών, εργάζονται και Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση επανοριοθέτησης του ακινήτου προσθέτει περίπου επτά στρέμματα στο ακίνητο. Οι μικρές ωστόσο αυτές μεταβολές είναι μεγάλης σημασίας για την επένδυση, αφού σχετίζονται με την υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος.

Αποκλειστικός στόχος της κοπιαστικής προσπάθειας της κυβέρνησης των τελευταίων ημερών είναι αναμφίβολα οι πολιτικές εντυπώσεις. Η έκδοση των επίμαχων ΚΥΑ μια εβδομάδα πριν ή δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, δεν έχει καμία ουσιαστική επίπτωση στην πορεία του έργου. Ούτως ή άλλως, η Lamda Development, όπως διεμήνυσε μέσω ανακοίνωσης Τύπου, χρειάζεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου να απαντήσει εμπεριστατωμένα επί των ρυθμίσεων που επιφέρουν οι ΚΥΑ στην πολεοδόμηση του ακινήτου.

Πάντως, χθες ο υπουργός Επικρατείας και πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής, επέρριψε ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό στoν κύριο παραχωρησιούχο του έργου. Σε μια μακροσκελή δήλωσή του, ο κ. Φλαμπουράρης κατηγόρησε τη Lamda Development ως υπαίτια για πολύμηνες καθυστερήσεις, τόσο στην κατάθεση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) το 2017, όσο και στην κατάθεση των απαραίτητων μελετών το 2018, λίγο πριν από την έκδοση των τριών ΚΥΑ. Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, η Lamda καθυστέρησε έξι μήνες στην υποβολή του ΣΟΑ και σχεδόν 12 μήνες στην υποβολή των μελετών.

«Μετά την 1.3.2018, ημερομηνία έγκρισης του Προεδρικού Διατάγματος (σ.σ. για το Ελληνικό), η LAMDA όφειλε εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να καταθέσει τις απαραίτητες μελέτες για την έκδοση των ΚΥΑ. Δυστυχώς όμως δεν τις υπέβαλε, παρά τις συνεχείς παραινέσεις της κυβέρνησης, δημιουργώντας την ισχυρή εντύπωση ότι η καθυστέρηση ήταν συνειδητή για λόγους που δεν μπορούν να εξηγηθούν (δεδομένης μάλιστα της ετοιμότητας που ασταμάτητα επικαλούνταν)», ανέφερε στην ανακοίνωσή του κ. Φλαμπουράρης. Και συνεχίζει: «Ετσι φτάσαμε στον Μάρτιο του 2019, οπότε ολοκληρώθηκε η υποβολή των

απαιτούμενων μελετών για την έκδοση των τριών (3) ΚΥΑ, λόγω καθυστερήσεων της LAMDA, που με έναν πρόχειρο υπολογισμό είναι πέραν του ενός έτους».

Αυτό ωστόσο που δεν αναφέρει ο κ. Φλαμπουράρης, είναι ότι στις αιρέσεις της συμφωνίας για το Ελληνικό περιλαμβάνεται η απόρριψη όλων των νομικών προσφυγών κατά των διοικητικών πράξεων του ελληνικού κράτους, που αφορούν στην αξιοποίηση του Ελληνικού. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2018 υπήρξαν τουλάχιστον τρεις προσφυγές κατά της απόφασης του ΣτΕ και του επίμαχου Π.Δ. Μεταξύ των προσφευγόντων ήταν φορείς και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων ο «Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Τμήμα Αττικής», το «Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης», το «Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση», ο «Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού», το «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων», η «Οικολογική Συνεργασία» και πολλά άλλα φυσικά πρόσωπα. Τελικά, οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν από το ΣτΕ τον Δεκέμβριο του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή