Κέρδη 41,6% για το Χ.Α. το α΄εξάμηνο

Κέρδη 41,6% για το Χ.Α. το α΄εξάμηνο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ράλι το οποίο ξεκίνησε την τελευταία μιάμιση ώρα της συνεδρίασης και που εντάθηκε στις τελικές δημοπρασίες, με τον τζίρο μάλιστα να διπλασιάζεται, το Χρηματιστήριο έκλεισε ένα βήμα πριν από τις 870 μονάδες, συνεχίζοντας το άλμα που καταγράφει από τις αρχές του έτους, όπου τα συνολικά κέρδη του ξεπερνούν το 41%.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους ολοκληρώθηκε έτσι με τον καλύτερο τρόπο, με το Χ.Α. να συμπληρώνει μάλιστα έξι συνεχόμενους μήνες ανόδου, ένα ρεκόρ που είχε να σημειωθεί εδώ και επτά χρόνια, με κύριο οδηγό τις τραπεζικές μετοχές.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,09% στις 868,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 125,03 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,44%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +1,03%, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε με άλμα 4,22% στις 806,28 μονάδες.

Η Alpha Bank έκλεισε στο +5,39%, η Eurobank στο +4,22%, η Πειραιώς στο +3,86% και η Εθνική στο +2,47%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,54%, o δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 3,64% και ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 7,36%. Στο εξάμηνο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 41,6%, ενώ ο τραπεζικός είναι στο +83,40%

Ο Ιούνιος ήταν ο έκτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη, φαινόμενο το οποίο είχε να εμφανιστεί από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013, όταν είχαν σημειωθεί 7 συνεχόμενα μηνιαία κλεισίματα, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

Ο μήνας που τελείωσε είχε ουσιαστική αύξηση στον συναλλακτικό όγκο, με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές να κλείνουν κοντά στα 86 εκατ. ευρώ, Το πρώτο εξάμηνο του 2019 έκλεισε στο υψηλό των προσδοκιών των επενδυτών όπως αυτές εκφράζονται στην απόλυτη τιμή του Γενικού Δείκτη.

Τρεις λόγοι ήταν οι βασικοί φορείς αυτής της χρηματιστηριακής ευφορίας: η εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει της προεδρικής εκλογής το 2020, η επίσπευση των εθνικών εκλογών μετά την εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές και η ανακοίνωση προθέσεων και εξαγγελιών που ευνοούν το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή