Πρώτος προορισμός επενδύσεων της Cosco το λιμάνι του Πειραιά

Πρώτος προορισμός επενδύσεων της Cosco το λιμάνι του Πειραιά

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόοδο και την ευημερία δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει για το λιμάνι του Πειραιά η κινεζική διοίκηση του ΟΛΠ στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. «Η Cosco είναι μια διεθνής εταιρεία που επενδύει όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά και αλλού. Ομως, εδώ θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, θέλουμε να έχουμε το δικό μας ρύζι εδώ στον Πειραιά», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Captain Fu, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κινήσεις της Cosco σε γειτονικές αγορές, όπως αυτή της Ιταλίας. Ο ίδιος απάντησε ότι «πράγματι υπάρχουν κάποιες φήμες για τη συνεργασία της Cosco με ιταλικές εταιρείες. Το λιμάνι εκεί είναι μικρής δυναμικότητας, με μόλις 1,8 εκατ. teus. Εδώ για τον Πειραιά έχουμε στόχο να φτάσουμε σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων 10 εκατ. teus. Βλέπουμε τον Πειραιά σαν πύλη από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο επενδυτικό πλάνο, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, στις σχέσεις της Cosco με την κυβέρνηση, αλλά και στις προσδοκίες για την επόμενη. «Η Cosco ήρθε για να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα και εδώ και 11 χρόνια αυτές προχωρούν με γρήγορο ρυθμό. Περιμένουμε την έγκριση του master plan των επενδύσεων σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση. Με την έγκρισή του θα αρχίσουμε αμέσως, και αυτές οι επενδύσεις θεωρούμε ότι θα φέρουν πιο λαμπρό μέλλον για το λιμάνι». Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΛΠ, Yu Zeng Gang, εστίασε στο master plan της Cosco λέγοντας ότι, λόγω καθυστέρησης και διαδικαστικών θεμάτων, το πλάνο δεν έχει εγκριθεί. «Η νυν κυβέρνηση μας υποστηρίζει, θέλουμε να πιστεύουμε ότι και μετά τις εκλογές οι κυβερνήσεις θα μας υποστηρίζουν και προσβλέπουμε ότι το master plan μπορεί να εγκριθεί το γρηγορότερο δυνατό».

Οσον αφορά τη συμφωνία μεταβίβασης του 16%, ο Captain Fu αποκάλυψε ότι η Cosco βρίσκεται σε διαδικασία φιλικού διακανονισμού με το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση. «Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές», ανέφερε για τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών. Αυτή προβλέπεται να γίνει έπειτα από 5 χρόνια, με την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων, που έχουν καθυστερήσει λόγω των γραφειοκρατικών θεμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα για τις μετοχές αυτές έχει ήδη καταβληθεί.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γ.Σ. εγκρίθηκαν όλα, με σημαντικότερα την επικύρωση της εκλογής του νέου εκτελεστικού προέδρου Yu Zeng Gang αλλά και την έγκριση της διανομής μερίσματος ύψους 10,6 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 40% των κερδών ή, αλλιώς, σε 0,424 ευρώ ανά μετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή