Αύξηση δαπανών και βουτιά εσόδων καταγράφηκε τον Ιούνιο

Αύξηση δαπανών και βουτιά εσόδων καταγράφηκε τον Ιούνιο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοδική πορεία ακολουθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούνιο, ενώ την ίδια στιγμή οι δαπάνες διογκώνονται επιβεβαιώνοντας, προς το παρόν, τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους και συγκεκριμένα στο 2,9% έναντι στόχου 3,5%.

Τα στοιχεία του Ιουνίου δημιουργούν έντονη ανησυχία, καθώς θα πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση να επαναφέρει τον προϋπολογισμό προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί. Οπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία, τον Ιούνιο τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού καταποντίστηκαν παρουσιάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση 24,3% και συγκεκριμένα διαμορφώνονται στα 2,3 δισ. ευρώ (στοιχεία 25ης Ιουνίου) έναντι 3,059 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Αντίθετα, οι δαπάνες του προϋπολογισμού έχουν εκτοξευθεί στα 3,44 δισ. ευρώ έναντι 2,69 δισ. ευρώ (αύξηση 27,8%) το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Οι μικρότερες εισπράξεις του Ιουνίου και οι διογκωμένες δαπάνες έχουν αντίκτυπο στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του έτους. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού του πρώτου εξαμήνου εμφανίζουν πτώση 4,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, ενώ αντίστοιχα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν αύξηση 13,3%. Και, όπως φαίνεται, οι επόμενοι μήνες δεν πρόκειται να αλλάξουν την εικόνα του προϋπολογισμού. Και αυτό καθώς οι ρυθμίσεις οφειλών, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Η παράταση μάλιστα τριών μηνών που δόθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα δημιουργήσει τρύπα στις προβλέψεις, καθώς θα χαθούν δόσεις τριών μηνών. Οι οφειλέτες περιμένουν τις εκλογές και τα πρώτα νομοθετήματα της νέας κυβέρνησης, ώστε να διαπιστώσουν εάν έχουν να κερδίσουν περαιτέρω εκπτώσεις από τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Για παράδειγμα, η Ν.Δ. έχει ανακοινώσει μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%. Σημειώνεται ότι οι θεσμοί υπολογίζουν ότι οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό κενό ύψους 0,6% του ΑΕΠ στον τρέχοντα προϋπολογισμό, εξέλιξη που απειλεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο οποίος κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο του 3,5% του ΑΕΠ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται, σύμφωνα με τους θεσμούς, στη ρύθμιση της εφορίας, όπου το «κενό» θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ στα ταμεία υπολογίζεται «ζημία» ύψους 300 εκατ. ευρώ. Ηδη πάντως καταγράφεται κόπωση στις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ ταυτόχρονα έχουν παγώσει οι κατασχέσεις, καθώς ο ελεγκτικός μηχανισμός περιμένει τους οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η απόκλιση προς το παρόν ανέρχεται στα 95 εκατ. ευρώ, με τάσεις μεγέθυνσης, οι οποίες ωστόσο θα φανούν τους επόμενους μήνες, που η φορολογική διοίκηση θα έχει αναλυτικά και ποιοτικά στοιχεία των οφειλετών που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 163.000 οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι φυσικά πρόσωπα. Οι ανωτέρω έχουν ρυθμίσει χρέη ύψους 1,144 δισ. ευρώ, στα οποία έχουν επιβληθεί και προσαυξήσεις ύψους 347 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν ρυθμιστεί 1,492 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν οι αρχές είναι το ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου, καθότι η ρύθμιση θα είναι σε εξέλιξη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Με βάση όμως τα σημερινά δεδομένα και με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς, το ποσό που υπολογίζεται να εισέλθει στον κρατικό κορβανά δεν ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή