Κυβερνητική τρικλοποδιά στην επένδυση στο Ελληνικό

Κυβερνητική τρικλοποδιά στην επένδυση στο Ελληνικό

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής καλείται να επιλύσει το αδιέξοδο που προκλήθηκε χθες στην αξιοποίηση του Ελληνικού. Η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κίνηση ικανοποίησης του κομματικού ακροατηρίου της, παρέδωσε χθες στη Lamda Development μια κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την πολεοδόμηση του πάρκου του Ελληνικού που, σύμφωνα με την παραχωρησιούχο του έργου, δυναμιτίζει την ιδιωτικοποίηση.

Η ΚΥΑ που παραδόθηκε στη Lamda ουσιαστικά καθιστά το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) απόλυτους ρυθμιστές των επενδύσεων που θα γίνουν στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ, όπως αναφέρει η Lamda Development, καταχρηστικά και αδικαιολόγητα, απαιτεί:

1. Γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.ά.

2. Εγκριση του υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του πάρκου.

Με άλλα λόγια, πριν ξεκινήσει μια οποιαδήποτε κατασκευή στο ακίνητο, η εταιρεία θα πρέπει να λάβει γνωμοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό, οι ρυθμοί υλοποίησης μιας επένδυσης ύψους 4-5 δισ. ευρώ θα μπουν στους ρυθμούς λήψης αποφάσεων του ΥΠΠΟ και του ΚΑΣ.

Επίσης, η ασαφής απόσταση του περιβάλλοντος χώρου ενός μνημείου του πάρκου, στην πράξη, μπορεί να σημαίνει την ακύρωσή έργων κατά το δοκούν. Για παράδειγμα, μπορεί κατά τις ανασκαφές να βρεθεί ένα αρχαιολογικό εύρημα και οι αρχαιολόγοι του ΚΑΣ να εξοβελίσουν κάποιο κατασκευαστικό έργο σε μια απόσταση που στη πράξη θα το ακυρώνει.

Με τα παραπάνω δεδομένα, χθες η Lamda στην αιχμηρή ανακοίνωσή της έκανε λόγο για προαπαιτήσεις της ΚΥΑ που «ουσιαστικά ακυρώνουν το έργο και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα». Σύμφωνα με την εταιρεία, οι προαπαιτήσεις, τις οποίες τελικά συνυπέγραψαν όλοι οι γενικοί γραμματείες της κυβέρνησης που συμμετείχαν στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ), επιβαρύνουν υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου. «Ουσιαστικά», αναφέρει η Lamda, «πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το ΥΠΠΟ. Η αυτονόητη αβεβαιότητα», καταλήγει, «θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτήν καθεαυτήν την επένδυση».

H Lamda κάνει ακόμη λόγο για αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεων του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο. «Συνέπεια των ανωτέρω και έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών, η απόφαση που εκδόθηκε καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή».

Καλά ενημερωμένες πηγές έκαναν λόγο για μια στροφή της κυβέρνησης που στόχο είχε να συσπειρώσει, λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, το αριστερό ακροατήριό της. Αντί να επιμείνει στην εκσυγχρονιστική της στροφή που συντελέστηκε όλους τους προηγούμενους μήνες, επιχείρησε να ικανοποιήσει όσους αντιτίθεται στην επένδυση. Σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να είχε αφήσει την έκδοση της ΚΥΑ στη νέα πολιτική πραγματικότητα που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Την «αριστερή» στροφή της κυβέρνησης στο Ελληνικό, στο παρά ένα των εκλογών, υπογραμμίζουν και οι χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη και του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη. Εκαναν μάλιστα λόγο για συνεργασία Ν.Δ. και Lamda!

Ο κ. Φλαμπουράρης έκανε λόγο για συνεργασία της Lamda Development με τον κ. Μητσοτάκη, η οποία συνεχίζεται και εντείνεται, ενώ ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε «μια εταιρεία, σε προφανή συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, που επιδιώκει να αλλάξει εκ νέου τη σύμβαση υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».​​​​​​

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή