Γ. Στουρνάρας: Μείωση στόχου πλεονάσματος για διατηρήσιμη ανάπτυξη

Γ. Στουρνάρας: Μείωση στόχου πλεονάσματος για διατηρήσιμη ανάπτυξη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,2% του ΑΕΠ έως το 2022, με παράλληλη αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, θεωρεί ο Γιάννης Στουρνάρας μία από τις προϋποθέσεις για διατηρήσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο την περασμένη Παρασκευή. Σημειώνεται ότι και η Νέα Δημοκρατία έχει ως στόχο τη μείωση του 3,5%, σε συνεννόηση με τους δανειστές, και αυτή θεωρείται ότι θα είναι μία από τις πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Κατά τον κ. Στουρνάρα, οι παράγοντες που εξηγούν τη διάρκεια και την ένταση της ελληνικής κρίσης είναι οι εξής:

1. Μέγεθος αρχικών προβλημάτων (ανισορροπιών) και ταχύτητα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

2. Οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές ήταν υψηλότεροι από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

3. Δόθηκε έμφαση στην αρχή κυρίως στις αυξήσεις της φορολογίας και λιγότερο στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

4. Η χρονική σειρά με την οποία υλοποιήθηκαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή πρώτα στην αγορά εργασίας και μετά στις αγορές προϊόντων.

5. Υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

6. Υστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

7. Δισταγμός στην έγκαιρη υιοθέτηση μέτρων για τη μείωση του χρέους από το Eurogroup.

«H απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012», είπε, «να παραχωρήσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους αναβλήθηκε για αρκετά χρόνια και εφαρμόστηκε τον Ιούνιο του 2018. Αυτό υπονόμευσε τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και επιμήκυνε την κρίση».

Ο κεντρικός τραπεζίτης αναγνώρισε ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το υψηλό δημόσιο χρέος, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η αρνητική διεθνής επενδυτική θέση της χώρας, ο αργός ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το δημογραφικό, το επενδυτικό κενό και το επιχειρηματικό περιβάλλον που δεν είναι φιλικό στις επενδύσεις.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις 9 προϋποθέσεις για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη, τις οποίες περιέλαβε και στην έκθεση νομισματικής πολιτικής, τη Δευτέρα. Εκτός από τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μεταξύ άλλων, αυτές αφορούν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή