FAZ: Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έφερε ευημερία, ούτε αντιμετώπισε τη φτώχεια

FAZ: Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έφερε ευημερία, ούτε αντιμετώπισε τη φτώχεια

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι υπόλοιπες χώρες που βίωσαν κρίσεις και πέρασαν από μνημόνια έχουν προ πολλού ανακάμψει πλήρως, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε χθεσινό δημοσίευμά της ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Η εφημερίδα αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα και τιτλοφορεί το δημοσίευμά της: «Ο ισχνός απολογισμός της κυβέρνησης Τσίπρα». Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Τσίπρας, που ήθελε να τα κάνει όλα διαφορετικά, κατάφερε να επαναφέρει λίγη μόνο από την ευημερία που χάθηκε τα χρόνια της κρίσης. Την ώρα που άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Πορτογαλία ή η Ισπανία, ανέκαμψαν και ξεπέρασαν προ πολλού τα επίπεδα του 2007, της χρονιάς δηλαδή που προηγήθηκε της κρίσης, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται 26% κάτω από τα επίπεδα του 2007. Σύμφωνα με Ελληνες οικονομολόγους, η χαμηλή ανάπτυξη οφείλεται στην έλλειψη επενδύσεων».

Συνεχίζοντας η εφημερίδα σημειώνει: «Σε σύγκριση με το απόλυτα αρνητικό ρεκόρ του 2013 και η ανεργία υποχώρησε μεν από το 27% στο 19%, ωστόσο εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από το 7,3% του 2008. H κυβέρνηση Τσίπρα δεν κατάφερε να αυξήσει την ευημερία και να αντιμετωπίσει τη φτώχεια. Αυτό θα προϋπέθετε την αύξηση της παραγωγικότητας, ωστόσο τέτοιες ιδέες αντίκεινται στην ιδεολογία του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ. Ως επιτυχίες της κυβέρνησης προβάλλονται η επαναπρόσληψη των καθαριστριών σε υπουργεία ή του διοικητικού προσωπικού σε πανεπιστήμια. (…) Κατά τα λοιπά, αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση ήταν η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας πάντως ότι αυτή οικοδομήθηκε πάνω σε δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη για τη μεσαία τάξη.

Μία ημέρα νωρίτερα, η ίδια εφημερίδα σημείωνε ότι «οι εκλογές της Κυριακής δίνουν στην Ελλάδα μια νέα ευκαιρία να βελτιώσει ριζικά την οικονομική κατάσταση της χώρας. Δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη». Σε διαφορετικό μήκος κύματος, η εβδομαδιαία Die Zeit τιτλοφορεί το σχετικό ρεπορτάζ της: «Παραείναι επιτυχημένος για τους Ελληνες». Σημειώνει ότι, ενώ οι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες εκθειάζουν τον Τσίπρα και ενώ η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα των περικοπών και έχει εν πολλοίς απαλλαγεί από τις επιταγές των δανειστών, οι Ελληνες ψηφοφόροι πιθανότατα θα τον καταψηφίσουν. Κατά την άποψη της εφημερίδας, αυτό οφείλεται σε δύο αποφάσεις-κλειδιά της θητείας του: «Μια συμφωνία ειρήνης και μια αθετημένη υπόσχεση», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στη συνέχεια διεξοδικά τόσο στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου όσο και στη συμφωνία των Πρεσπών και στις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε στο εσωτερικό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή