Το Eurogroup ζήτησε προσήλωση στον στόχο για το πλεόνασμα

Το Eurogroup ζήτησε προσήλωση στον στόχο για το πλεόνασμα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύντομη ήταν η συζήτηση για την Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup, το οποίο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση αλλά συγχρόνως προειδοποίησε ότι οι παροχές που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Οι θεσμοί δύσκολα θα δεχθούν μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αντίθετα θα μπορούσαν να συζητήσουν τη μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου εάν επιτυγχάνονται διαφορετικά οι στόχοι.

Προειδοποίησε ότι οι παροχές που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων λόγω των αποκλίσεων από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που προκάλεσε η απερχόμενη κυβέρνηση.

«Προφανώς οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι εξαιρετικής σημασίας για εμάς», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος από τη μια ανέφερε ότι η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Eurοgroup περιέχει πολλές προκλήσεις, αλλά από την άλλη σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση στην ελληνική οικονομία σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια. Επίσης, δεν απέφυγε κι ένα κριτικό σχόλιο και προς την καινούργια κυβέρνηση, αναφέροντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από την τελευταία κυβέρνηση και θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη «ελήφθησαν με την ψήφο όλων των μεγάλων κομμάτων», ενώ έκανε λόγο για αντιστροφή μεταρρυθμίσεων. Οσον αφορά το υπερπλεόνασμα που έχει προκύψει, υπονόησε ότι οφείλετε εν μέρει στην καθυστέρηση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σε ερώτηση κατά πόσον θα ήταν ανοικτοί οι θεσμοί σε μια μείωση των δημοσιονομικών στόχων, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το 3,5% του ΑΕΠ που δεσμεύθηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης είναι βασική παράμετρος της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο χωρίς αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2020 που θα πρέπει να καταθέσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο, ξεκαθάρισε ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν μόνο όταν υπάρχει καθαρότητα σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία συζητήθηκε χθες στο Εurogroup, δεν συνδεόταν με κάποια απόφαση για την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και οποιαδήποτε εκταμίευση δεν μπορούσε να αναλυθεί περισσότερο, καθώς η χώρα χθες εκπροσωπήθηκε από τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη τον οποίο αποχαιρέτησαν θερμά οι συνάδελφοί του. «Προσδοκούμε σε μια συζήτηση με τη νέα κυβέρνηση όσον αφορά τα θέματα που προέκυψαν από την έκθεση της Επιτροπής και να συζητήσουμε τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Σεντένο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή