Επιτάχυνση των διαδικασιών για το Ελληνικό

Επιτάχυνση των διαδικασιών για το Ελληνικό

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της ιδιοκτησίας των κοινόχρηστων κοινωφελών χώρων του Ελληνικού συζήτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρουπόλεως Γιάννης Κωνσταντάτος. Παράλληλα, χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Γεωργιάδη, στην οποία εκτιμάται ότι συζητήθηκε το θέμα των κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) για το Ελληνικό.

Σχετικά με το τελευταίο, φέρεται να προωθείται διαδικασία ακύρωσης της ΚΥΑ που έφερε δύο ημέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία ορίζει υπέρτατους ρυθμιστές των επενδύσεων στο Ελληνικό τους αρχαιολόγους του υπουργείου Πολιτισμού. Επισήμως δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Γεωργιάδη, ενώ, σύμφωνα με το περιβάλλον του τελευταίου, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε ενημερωτικό χαρακτήρα.

Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Γεωργιάδη με τον κ. Κωνσταντάτο, σε αυτήν παρέστη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς το θέμα τoν αφορά άμεσα. Η πλευρά του δημάρχου έθεσε το ζήτημα της ιδιοκτησίας και διαχείρισης των κοινοχρήστων κοινωφελών χώρων. Εξαιτίας της σύμβασης ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, οι συγκεκριμένες εκτάσεις (πλατείες, γήπεδα, σχολεία κ.λπ.) έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του υπουργείου Οικονομικών. Η ιδιοκτησία αυτή συνιστά εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους κοινωφελείς κοινόχρηστους χώρους ιδιοκτησία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Το ζήτημα είχε τεθεί από τον δήμαρχο Ελληνικού και στην προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να υπάρξει λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου τόσο η ιδιοκτησία όσο και η διαχείριση των κοινόχρηστων κοινωφελών χώρων να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στον Δήμο Ελληνικού.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης. Η λειτουργία του φορέα διαχείρισης του Ελληνικού επίσης απασχόλησε τις δύο πλευρές. Σημειώνεται ότι ο φορέας διαχείρισης θα συλλέγει όλα τα δημοτικά τέλη και θα αποδίδει στους όμορους δήμους (Ελληνικό, Γλυφάδα, Αλίμος) ανάλογα με την έκταση που συνεισφέρουν στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. 

«Συνάντησα θεσμικά τον δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρουπόλεως και πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης του Ελληνικού, κ. Γιάννη Κωνσταντάτο, για να ενημερωθώ για τις εκκρεμότητες που εμποδίζουν την έναρξη της πολυπόθητης επένδυσης», ανέφερε χθες ο κ. Γεωργιάδης. «Σκοπός είναι», πρόσθεσε, «να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατό το όποιο εμπόδιο στην επένδυση του Ελληνικού, διότι αυτά που λέμε τα εννοούμε. Η εντολή του πρωθυπουργού», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης, «πρέπει να υλοποιηθεί».

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντάτος σχολίασε ότι θέματα που λιμνάζουν για το Ελληνικό και τον φορέα διαχείρισης και για το μέλλον της ανάπτυξης εδώ και δύο έως τρία χρόνια, μπορούν να λυθούν εντός λίγων λεπτών. «Υστερα από ενημέρωση που έκανα στον αρμόδιο υπουργό, κ. Αδ. Γεωργιάδη, βρήκαν άμεση ανταπόκριση και σχεδόν λύση. Ο υπουργός πήρε όλες τις πρωτοβουλίες που χρειαζόμαστε προκειμένου τόσο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, όσο και όλοι οι συναρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς της κυβέρνησης, τις επόμενες ημέρες, να καθίσουμε στο τραπέζι και να μπορέσουμε από κοινού να δώσουμε λύσεις σε θέματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία του φορέα όσο και την ομαλή έναρξη της επένδυσης και τη σύνδεσή της».

Οι χθεσινές αλλεπάλληλες συσκέψεις  υπογράμμισαν για άλλη μία φορά την πρόθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να λύσει όσο το δυνατόν συντομότερα τον γόρδιο δεσμό που λέγεται Ελληνικό. Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, επαφές έγιναν και με τους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και με τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή