Η Εθνική προβλέπει ενίσχυση επενδύσεων και κατανάλωσης

Η Εθνική προβλέπει ενίσχυση επενδύσεων και κατανάλωσης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυξημένη εμπιστοσύνη και οι ευνοϊκές νομισματικές συνθήκες στηρίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όμως, είναι πολλών ταχυτήτων, σημειώνει η διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας στην έκδοσή της για την ελληνική οικονομία.

Οπως υποστηρίζει η ανάλυση της τράπεζας, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιταχυνθεί το υπόλοιπο του έτους, ύστερα από επιβράδυνση στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, με τους βασικούς δείκτες συγκυρίας να αποτυπώνουν διάθεση για ενίσχυση της κατανάλωσης, αλλά και των επενδύσεων.

Παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα επισημαίνει ότι η αυξημένη εξωστρέφεια καθιστά την ελληνική οικονομία περισσότερο ευάλωτη στην επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, γεγονός που αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στη στασιμότητα των διεθνών τουριστικών αφίξεων το 4μηνο του 2019. Το βασικό σενάριο της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας προβλέπει μηδενική αύξηση στα τουριστικά έσοδα το 2019.

Παράλληλα, συνεχίζει, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζει μεγάλη ετερογένεια τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και νοικοκυριών. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται στο χάσμα αποδόσεων μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων που προσπαθούν να επανέλθουν σε βιώσιμη πορεία, και επισημαίνει δυϊσμό στην κατανάλωση, με τις λιανικές πωλήσεις βασικών αγαθών να εμφανίζουν κάμψη 2% ετησίως στο 4μηνο του 2019 και τις πωλήσεις διαρκών καταναλωτικών αγαθών και αυτοκινήτων να αυξάνονται με υγιή ρυθμό την ίδια περίοδο.

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν πρόκληση τη διατήρηση ρυθμών ανάπτυξης 2% ετησίως ή υψηλότερων τα επόμενα χρόνια, και υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει: 1) Υγιή αύξηση των επενδυτικών δαπανών, 2) ποιοτική αναβάθμιση της εργασίας και 3) ενίσχυση του ποσοστού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική ανάκαμψη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή