Πονοκέφαλος το ΤΑΠ στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Πονοκέφαλος το ΤΑΠ στις αγοραπωλησίες ακινήτων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτάσεις για την άμεση μείωση της γραφειοκρατίας που μαστίζει τις συναλλαγές στην αγορά ακινήτων, κατέθεσαν σε συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γεώργιο Γεωργαντά, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Χαϊδούτης και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γεώργιο Ρούσκας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη σχετική συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά από ζητήματα, που σήμερα λειτουργούν ανασταλτικά για την ολοκλήρωση των συναλλαγών.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το ζήτημα της βεβαίωσης πληρωμής τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο έχει οδηγήσει ακόμα και σε ματαιώσεις συναλλαγών, λόγω του ότι πολλοί δήμοι ζητούν αναδρομικά ποσά αρκετών ετών από τους ιδιοκτήτες. Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της νομιμοποίησης ημιυπαίθριων ή της τακτοποίησης αυθαιρεσιών από τους ιδιοκτήτες, μια διαδικασία η οποία έχει διαφοροποιήσει την επιφάνεια των ακινήτων, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση και στα αρχεία των δήμων (όπου καταβάλλεται το ΤΑΠ). Ετσι, όταν ο εκάστοτε ιδιοκτήτης ζητεί βεβαίωση πληρωμής ΤΑΠ, εντοπίζεται η απόκλιση στα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και ο δήμος ζητεί την καταβολή επιπλέον ποσών αναδρομικά για τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τη νομιμοποίηση των επιπλέον τετραγωνικών. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς της αγοράς ακινήτων ζητούν να γίνει μια εθελοντική επικαιροποίηση των στοιχείων των σχετικών ακινήτων στους κατά τόπους δήμους, χωρίς όμως να ζητείται η αναδρομική καταβολή των εισφορών.

Παράλληλα, ζητήθηκε και η μείωση του αριθμού των απαιτούμενων εγγράφων και πιστοποιητικών πολεοδομικής φύσεως, όπως επίσης και η συγχώνευσή τους. Ειδική μνεία έγινε και στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίζονται σε σχέση με φόρους κληρονομιών και δωρεών, προκειμένου να είναι εφικτή η αποδοχή τους από τους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχουν πολλαπλασιαστεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι σχετικές βεβαιώσεις, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολύμηνες καθυστερήσεις στις μεταβιβάσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονται ακόμα και ακυρώσεις αγοραπωλησιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή