ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προεκλογική «τρύπα» 604 εκατ. στα έσοδα

Προεκλογική «τρύπα» 604 εκατ. στα έσοδα

«Βουτιά» στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιούνιο δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Συγκεκριμένα, τον μήνα πριν από τις εκλογές τα έσοδα παρουσίασαν μείωση 604 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να περιοριστεί και το πρωτογενές πλεόνασμα στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, το οποίο διαμορφώθηκε στα 382 εκατ. ευρώ από 916 εκατ. ευρώ που ήταν στο πεντάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,265 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,896 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή καταγράφεται συγκράτηση των δαπανών, κάτι που οφείλεται κυρίως στην υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Πλέον η νέα κυβέρνηση καλείται να επαναφέρει την κρατική μηχανή σε κανονικούς ρυθμούς καθώς οι εκτιμήσεις τόσο της ΤτΕ όσο και των Ευρωπαίων εταίρων δείχνουν ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, συνεπεία των ελαφρύνσεων που εφαρμόσθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο. Πάντως κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στην πτωτική πορεία των εσόδων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημείωσαν ότι και πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα υπήρχε μείωση στα έσοδα, εξέλιξη που αλλάζει από τον Ιούλιο και μετά. Σημειώσαν δε ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού:

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθε σε 23,451 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,942 εκατ. ευρώ ή 9,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην:

• Είσπραξη ποσού 1,119 δισ. ευρώ που αφορά το τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί στο έτος 2018.

• Είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ από ANFAs τον Μάιο 2019, που δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2019. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου. Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα οι επιστροφές εσόδων ήταν υψηλότερες κατά 174 εκατ. ευρώ από τον στόχο.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου  2019 ανήλθαν στα 26,137 δισ. ευρώ παρουσιάζονται μείωση 191 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μεταβιβάσθηκαν στον ΕΦΚΑ 971 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης. Με αντίρροπο χαρακτήρα (μειωτικό έναντι του στόχου) λειτούργησε η πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών των ειδικών μισθολογίων. Ωστόσο, αύξηση κατέγραψαν οι δαπάνες για «κοινωνικές παροχές» έναντι του στόχου κατά 228 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της καταβολής του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης για το α΄ τρίμηνο του 2019.

Για ακόμη έναν μήνα οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν κάτω από τον στόχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λογιστηρίου οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1,473 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 147 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 1,054 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 222 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.