Με ρυθμούς που προδιαγράφουν μετά πάσης βεβαιότητος νέο ιστορικό υψηλό έτους κινήθηκε, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Cosco Shipping Ports εντός της εβδομάδας, κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους και παρά τον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, από το λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, διακινήθηκαν συνολικά 2,57 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, αριθμός αυξημένος κατά 23,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Αντίστοιχα, κατά τον μήνα Ιούνιο, διακινήθηκαν 464,7 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, νέο μηνιαίο ρεκόρ, μέγεθος που επίσης είναι αυξημένο κατά 24,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Αν στα παραπάνω προστεθούν και τα κοντέινερ που διακινούνται από την αναβαθμισμένη προβλήτα Ι του ΟΛΠ, τότε εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2019 είναι πιθανό να έχουν «περάσει» συνολικά πάνω από 5,8 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η Cosco έχει σπεύσει να αξιοποιήσει πλήρως την αναβαθμισμένη δυναμικότητα που έχει πλέον το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μετά και τη θέση σε πλήρη λειτουργία της νέας δυτικής προβλήτας ΙΙΙ. Η νέα προβλήτα έχει αυξήσει τη μέγιστη μηνιαία δυναμικότητα σε 600.000 κοντέινερ, από 450.000 μέχρι πέρυσι, ανεβάζοντας και την ετήσια δυναμικότητα του ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρικής εταιρείας της Cosco, σε 7,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από συζητήσεις στελεχών της Cosco, προκύπτει ότι στις προθέσεις τους είναι και η κατασκευή ακόμα μιας προβλήτας για τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, προκειμένου η ετήσια δυναμικότητα να διαμορφωθεί σε 10 εκατ. ετησίως. Εφόσον προχωρήσει και αυτή η επένδυση, η οποία υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ, τότε το συνολικό ύψος του επενδυτικού προγράμματος που φιλοδοξεί να εφαρμόσει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ο κινεζικός κολοσσός θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.
Πλέον, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και την εκλογή της νέας κυβέρνησης, η έμφαση θα δοθεί στην έγκριση και υλοποίηση των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχέδιο (master plan) που έχει υποβάλει η Cosco από τις αρχές του 2018, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής κατορθώσει να λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Για τον σκοπό αυτό, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον νέο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Αγγ. Καρακώστα και τον εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ Αθ. Λιάγκο.
Αμεση προτεραιότητα είναι η επανυποβολή του στρατηγικού σχεδίου εντός των πρώτων δύο εβδομάδων του Αυγούστου, ώστε να δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις, μέσω συναινέσεων. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα που επιθυμεί να υλοποιήσει η Cosco ανέρχεται σε 612 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 293,7 εκατ. ευρώ αφορά τις λεγόμενες υποχρεωτικές επενδύσεις, που συνδέονται κατά βάση με υποδομές εντός του λιμανιού. Στις επιπλέον επενδύσεις που επιδιώκει να υλοποιήσει ο κινεζικός όμιλος περιλαμβάνονται επίσης έως και τέσσερα ξενοδοχεία, ένα εμπορικό κέντρο με πολυτελή καταστήματα, που θα απευθύνεται κυρίως στους επιβάτες της κρουαζιέρας, όπως επίσης και νέο κέντρο logistics στον χώρο του πρώην ΟΔΔΗΧ.
Ασφαλώς, η εμβληματική επένδυση της Cosco στον Πειραιά αναμένεται να αποτελέσει και ένα ακόμα «νεύμα» από την πλευρά της νέας ελληνικής κυβέρνησης προς τους ξένους επενδυτές, αλλά και προς την ίδια την Κίνα, στο πλαίσιο της περαιτέρω σύσφιγξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Ωστόσο, δεν παύουν να υπάρχουν ακόμα «αγκάθια», κυρίως από ορισμένους οικονομικούς παράγοντες και φορείς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του Πειραιά, οι οποίοι κάνουν λόγο για διαμόρφωση μονοπωλίων στο λιμάνι.