Τρία ανοικτά μέτωπα της ΕΕΤΤ στις τηλεπικοινωνίες

Τρία ανοικτά μέτωπα της ΕΕΤΤ στις τηλεπικοινωνίες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία μεγάλα και σοβαρά μέτωπα στις τηλεπικοινωνίες έχει δημιουργήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Το πρώτο αφορά τη ρύθμιση της αγοράς των μισθωμένων κυκλωμάτων, το δεύτερο την εφαρμογή επιθετικών χρεώσεων (predatory pricing) από την πλευρά Cosmote στην καρτοκινητή και, τέλος, την εφαρμογή σταυροειδούς επιδότησης (cross subsidization) στα συνδυαστικά πακέτα σταθερής και κινητής του ομίλου ΟΤΕ. Oι πιο σοβαρές υποθέσεις είναι οι δύο τελευταίες, οι οποίες εμπεριέχουν παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Αναφορικά με το πρώτο, η ΕΕΤΤ προχθές δέχθηκε έναν κόλαφο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία της απέρριψε το κοινοποιημένο σχέδιο ρύθμισης της εγχώριας αγοράς των μισθωμένων γραμμών. Οι υπηρεσίες της Κομισιόν απέρριψαν το σχέδιο της ΕΕΤΤ, το οποίο πρότεινε τη ρύθμιση των χρεώσεων του ΟΤΕ στις μισθωμένες γραμμές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, το σχέδιο της ΕΕΤΤ θα ρύθμιζε τις χρεώσεις των μισθωμένων γραμμών του κυρίαρχου παίκτη της αγοράς, εκτός Αθήνας και Πειραιά. Επίσης, εξαιρούσε από τη ρύθμιση τους μεγάλους πελάτες του Δημοσίου που λάμβαναν πάνω από 10.000 συνδέσεις (π.χ. Σύζευξις).

Η Κομισιόν απέρριψε το σχέδιο της ΕΕΤΤ και ζητεί η ρύθμιση να γίνει στο σύνολο της γεωγραφικής επικράτειας και ανεξαιρέτως του αριθμού των πωλήσεων που πραγματοποιεί ο ΟΤΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕΤΤ όφειλε να πραγματοποιήσει ανάλυση της συγκεκριμένης αγοράς από το 2012, αλλά το έπραξε μόλις το 2019. Τελικά δεν αποκλείεται το σχέδιο να αποσυρθεί. Στην πράξη, η ΕΕΤΤ έχει δύο εναλλακτικές. Η πρώτη να επιχειρηματολογήσει υπέρ του σχεδίου στο σώμα Ευρωπαίων ρυθμιστών, γνωστό ως BEREC, και το σώμα τελικά να αποφασίσει, και η δεύτερη εναλλακτική είναι να αποσύρει το σχέδιο και να φέρει ένα νέο, βασισμένο όμως στις θέσεις της Κομισιόν.

Το δεύτερο μέτωπο που παραμένει ανοικτό είναι το θέμα των επιθετικών χρεώσεων στην καρτοκινητή από την πλευρά της Cosmote. Το 2012 είχε γίνει καταγγελία από τη Vodafone για παραβίαση του ανταγωνισμού. Εκτοτε, η ΕΕΤΤ δεν είχε λάβει απόφαση, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν τέσσερις διαφορετικές ολομέλειες. Η παρούσα ολομέλεια, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, απέρριψε την καταγγελία της Vodafone. H τελευταία ωστόσο αναμένεται να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά της απόφασης της ΕΕΤΤ.

Η τρίτη μεγάλη υπόθεση αφορά τις πωλήσεις της Cosmote με έκπτωση προϊόντων που συμπεριλαμβάνουν προϊόντα τoυ ΟΤΕ. Η ΕΕΤΤ αρχικά (2014) είχε επιβάλει σύσταση στον ΟΤΕ, αλλά δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν οι ανταγωνιστές του επέβαλε την αναθεώρηση της σύστασης (2017). Την περασμένη Παρασκευή η ΕΕΤΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για παραβίαση της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας, ενώ παράλληλα θα εξετάσει την υπόθεση και από την πλευρά της παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή