Χρειάζεται στρατηγική ενίσχυσης της βιομηχανίας

Χρειάζεται στρατηγική ενίσχυσης της βιομηχανίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, μείωση του ενεργειακού κόστους και κίνητρα αποσβέσεων αναμένει η βιομηχανία από τη νέα κυβέρνηση, εκπρόσωποι της οποίας σχολιάζουν θετικά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και αναμένουν να δουν ένα πιο στοχευμένο και εξειδικευμένο σχέδιο για τον κλάδο, που να ανταποκρίνεται στον αναβαθμισμένο ρόλο που καλείται να παίξει για την ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας.

Εκπρόσωποι μάλιστα της βιομηχανίας εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προχώρησε στη σύσταση υπουργείου Βιομηχανίας, ενώ χαρακτηρίζουν υποβάθμιση σε σχέση με πριν τη θέση υφυπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου και ένδειξη ότι δεν έχει γίνει κατανοητό τι σημαίνει βιομηχανική ανάπτυξη για τη χώρα. «Δεν υπάρχει υπουργείο Βιομηχανίας και τα βιομηχανικά θέματα είναι διασπαρμένα σε διάφορα υπουργεία και φορείς. Το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου είναι πισωγύρισμα. Και επίσης, τι δουλειά έχει η βιομηχανία με το εμπόριο;» αναφέρουν στην «Κ» εκπρόσωποι του κλάδου.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει το γενικότερο θέμα επιβάρυνσης του κόστους για τη βιομηχανία, που είναι ένας κατεξοχήν εξαγωγικός κλάδος, τονίζουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας. Κατά προτεραιότητα, επισημαίνουν, θα πρέπει να εστιάσει σε κίνητρα για τις αποσβέσεις και κίνητρα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτά είναι πιο σημαντικά από τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις. Πρώτης γραμμής παρέμβαση για τη βιομηχανία είναι και το θέμα των αδειοδοτήσεων, όπως και του ενεργειακού κόστους. Στις αδειοδοτήσεις εμπλέκονται αυτή τη στιγμή τρεις φορείς –υπουργείο Περιβάλλοντος, υπουργείο Ανάπτυξης και πολεοδομίες–, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολυδιάσπαση και έλλειψη συντονισμού, που οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις που διώχνουν επενδύσεις.

«Για μια άδεια επέκτασης, στην Αγγλία απαιτούνται τέσσερις μήνες και στην Ελλάδα δυόμισι χρόνια», τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου περιγράφοντας το πρόβλημα. Οσον αφορά το ενεργειακό κόστος, η βιομηχανία εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης σε επίπεδα που μπορούν να διαμορφώσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις στην παραγωγή.

«Με μια τιμή στα 50 ευρώ η μεγαβατώρα μπορείς να κάνεις επενδύσεις διεθνούς ανταγωνιστικότητας», τονίζουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας και επισημαίνουν: «Η μείωση της τιμής του ρεύματος δεν είναι γραμμική. Εάν από τα 65 ευρώ η μεγαβατώρα πας στα 50 ευρώ, μπαίνεις στον κόσμο της ανταγωνιστικότητας, είσαι στον χάρτη των επενδύσεων». Η βιομηχανία εκφράζει, τέλος, ανησυχία για την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς εκτιμά ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές και σε όγκο και σε αξία. Επισημαίνει δε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει εγκαίρως να σχεδιάσει μια στρατηγική άμυνας που θα στηριχθεί στην ανάπτυξη της εσωτερικής οικονομίας, ξεκινώντας από την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, που μπορεί να λειτουργήσει σταθεροποιητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή