Στη σύνοδο υπουργών Ενέργειας στο Κάιρο ο Κ. Χατζηδάκης

Στη σύνοδο υπουργών Ενέργειας στο Κάιρο ο Κ. Χατζηδάκης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Κάιρο βρίσκονται από χθες οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Ισραήλ, Αιγύπτου, Παλαιστινιακής Αρχής και των ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στη 2η Υπουργική Σύνοδο του νεοσύστατου φόρουμ για το φυσικό αέριο, East Med Gas Forum (EMGF). Στην ατζέντα της υπουργικής διάσκεψης –που πλέον θα έχει μόνιμο χαρακτήρα με έδρα το Κάιρο– βρίσκονται θέματα που αφορούν την πορεία εξέλιξης του εν λόγω σχήματος περιφερειακής συνεργασίας, τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του, καθώς και τη διάρθρωση και οργάνωσή του. Επίσης, θα συζητηθούν οι απαραίτητες μελέτες που θα εκπονηθούν από διεθνείς οργανισμούς, για τη βελτιστοποίηση των μεθόδων αξιοποίησης και εξαγωγής των υπαρχόντων και δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι υπουργοί των 7 χωρών προσανατολίζονται στη σταδιακή μετεξέλιξη του Forum σε διεθνή οργανισμό. Πέραν της αναβάθμισης, αναμένεται να αποφασίσουν και τη σύσταση επιχειρηματικού συμβουλίου που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Forum και στο οποίο θα συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα των υδρογονανθράκων, όπως και ελληνικές επιχειρήσεις.

Στο περιθώριο του Forum o υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της λειτουργίας διάρθρωσης και χρηματοδότησης του East Med Gas Forum, ενώ οι δύο υπουργοί προέβησαν σε μια αναλυτική ανασκόπηση των διμερών ενεργειακών σχέσεων με έμφαση στον τομέα της εμπορίας, εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων. Συζήτησαν επίσης θέματα περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και άλλα διμερή θέματα, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον ηλεκτρισμό.

«Η σημερινή επίσκεψη είναι η πρώτη μου επίσκεψη ως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο εξωτερικό. Και αυτό έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία που η Ελλάδα δίνει στη συνεργασία της με την Αίγυπτο», τόνισε σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας: «Η Αίγυπτος δεν είναι μόνο μία χώρα γειτονική στην Ελλάδα. Είναι ένας στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα. Αλλά, η επίσκεψη αυτή υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της συνεργασίας όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής για θέματα ενέργειας».

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του υπουργοί που συμμετέχουν στο East Med Gas Forum θα γίνουν δεκτοί από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε ειδική εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια, σε μια κίνηση επισήμανσης του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Αιγύπτου για την περιφερειακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή