Μείωση μη μισθολογικού κόστους υποσχέθηκε ο υπουργός Εργασίας

Μείωση μη μισθολογικού κόστους υποσχέθηκε ο υπουργός Εργασίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώσεις για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, καθώς και για την άμεση θεσμοθέτηση λευκού μητρώου συνεπών επιχειρηματιών έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Επιπλέον, κατά τη συνάντηση ο υπουργός δέχθηκε τις προτάσεις της ΕΣΕΕ για μείωση του επιτοκίου και του ύψους της κατώτατης δόσης στο πλαίσιο της ρύθμισης των 120 δόσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή θα είναι η τελευταία ρύθμιση και δεν θα δοθεί καμία παράταση υπαγωγής.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για την οποία έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης, η ΕΣΕΕ δεσμεύτηκε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση της απλοποίησης και της λειτουργικότητάς του έως τις 15 Σεπτεμβρίου. 

Εκτός των παραπάνω η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έθεσε υπ’ όψιν του υπουργού σειρά άλλων προτάσεων για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου. Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, είναι τα ακόλουθα:

• Επιστροφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και καθορισμός των κατώτατων αμοιβών από τους κοινωνικούς εταίρους.

• Ενίσχυση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του θεσμού της μεσολάβησης, καθώς και περιορισμός της υποχρεωτικής διαιτησίας.

• Επανεξέταση της χρησιμότητας της διάταξης για τον «βάσιμο λόγο απόλυσης».

• Η αλλαγή του πλαισίου των προστίμων για την αδήλωτη εργασία με την ολοκληρωτική μετατροπή τους σε δηλωμένη εργασία.

Στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό οι επιπλέον προτεραιότητες που θέτει η ΕΣΕΕ είναι οι εξής:

• Βελτίωση της ανταποδοτικότητας εισφορών – συνταξιοδοτικών παροχών στις νέες συντάξεις.

• Υπολογισμός της σύνταξης στο σύνολο του επιχειρηματικού βίου.

• Αποκατάσταση των αδικιών ως προς την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους πρώην ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

• Διαγραφή των ασφαλιστικών εισφορών υγείας ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ για παροχές που δεν έλαβαν το διάστημα 2009-2016.

• Θέσπιση μόνιμης ρύθμισης για συνταξιοδότηση σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ με οφειλές έως 50.000 αντί των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

• Περιορισμός λήψης αναγκαστικών μέτρων για βεβαιωμένες οφειλές στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή