Παράταση 24 ωρών για τις φορολογικές δηλώσεις

Παράταση 24 ωρών για τις φορολογικές δηλώσεις

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση 24 ωρών δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους που αποφεύγουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Διαφορετικά, στις περίπου 100.000 που δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, θα επιβληθούν πρόστιμα της τάξεως των 100 έως 500 ευρώ. Μία μέρα μετά τη νέα προθεσμία υποβολής (30/7) της δήλωσης θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 6.087.025 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 8.446.691 εκκαθαριστικά σημειώματα. Η διαφορά αυτή (στις υποβληθείσες δηλώσεις και στα εκκαθαριστικά) οφείλεται στο ότι φέτος για πρώτη φορά τα ζευγάρια θα έχουν ξεχωριστά εκκαθαριστικά  σημειώματα. Από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτει ότι 3 στους δέκα φορολογουμένους θα πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018. Συγκεκριμένα, 2.896.521 φορολογούμενοι θα πληρώσουν έξτρα φόρο 1.066 ευρώ κατά μέσον όρο. Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

• Το 34,19% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Οπως προαναφέρθηκε, για 2.896.521 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,08 δισ. ευρώ Ο μέσος φόρος φθάνει στα 1.066 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος.

• Το 54,73%  των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 8.446.691 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 4.622.025 είναι μηδενικά.

• Για το 11% των φορολογουμένων ή για 927.467 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 358 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 333 εκατ. ευρώ.

• Στο ταμείο του Δημοσίου υπολογίζεται να εισέλθουν 2,757 δισ. ευρώ.

Τα πρόστιμα για όσους δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους διαμορφώνονται σε:

• 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

• 250 ευρώ για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι  αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).

• 500 ευρώ για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Υπενθυμίζεται ότι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου,  η δεύτερη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Εχουν τη δυνατότητα όμως να πληρώσουν σε 12 δόσεις,  είτε με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες είτε μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων, για τις οποίες όμως οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν επιτόκιο 5%.

Οσοι αποφασίσουν να υποβάλουν σήμερα τη δήλωσή τους θα πρέπει να προσέξουν τους εξής κωδικούς προκειμένου να αποφύγουν φόρους και πρόστιμα. Ειδικότερα:

1. Δαπάνες με «πλαστικό χρήμα»: Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να  έχουν έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 049-050 του Ε1. Αν το ποσό των ηλεκτρονικών αγορών είναι χαμηλότερο, στη διαφορά επιβάλλεται φόρος 22%.

2. Εισοδήματα από Airbnb: Τα ποσά από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων δηλώνονται πρώτα στο Ε2, στη συνέχεια μεταφέρονται αυτόματα στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή