Σε προ κρίσης επίπεδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

Σε προ κρίσης επίπεδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτίωση κατά 4,3 μονάδες μέσα σε μόλις ένα μήνα και διαμόρφωση στο υψηλότερο επίπεδο από την προ κρίσης εποχή σημείωσε τον Ιούλιο στην Ελλάδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Εconomic Sentiment Indicator).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 105,3 μονάδες έναντι 101 μονάδων τον Ιούνιο του 2019. Σε επίπεδα άνω των 105 μονάδων είχε να βρεθεί ο σχετικός δείκτης από το 2007, ενώ μόνον πέρυσι τον Ιούλιο, πριν από την ολοκλήρωση δηλαδή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, βρέθηκε κοντά στις 105 μονάδες, και συγκεκριμένα στις 104,9 μονάδες.

Η υψηλή επίδοση του φετινού Ιουλίου αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ., εξέλιξη η οποία έχει δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες, κυρίως στον επιχειρηματικό κόσμο, για την εφαρμογή οικονομικής πολιτικής πιο φιλικής στις επενδύσεις και εν γένει στο επιχειρείν, και μένει φυσικά να αποδειχθεί το επόμενο διάστημα εάν αυτές οι προσδοκίες θα επιβεβαιωθούν ή όχι. Σημαντική είναι και η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς από τις -27,8 μονάδες τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στις -20,2 μονάδες τον Ιούλιο, με τους Ελληνες να μην έχουν –ευτυχώς– πλέον την πρωτιά των πιο απαισιόδοξων καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως συνέβαινε μέχρι και τον Ιούνιο.

Οι κλάδοι

Στους επιμέρους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών καταγράφεται βελτίωση και στους τέσσερις βασικούς κλάδους της οικονομίας, με το ισοζύγιο, μάλιστα, θετικών/αρνητικών απαντήσεων στον κλάδο της βιομηχανίας να γυρίζει σε θετικό πρόσημο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 1,7 μονάδες από -0,6 μονάδες τον Ιούνιο, σε χαμηλότερα, ωστόσο, επίπεδα από τον Ιούλιο του 2018 (5,4 μονάδες). Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες, εκεί δηλαδή όπου συμπεριλαμβάνεται ο τουρισμός, διαμορφώθηκε στις 22,1 μονάδες από 15,9 μονάδες τον Ιούλιο του 2018 (σ.σ. η σύγκριση γίνεται με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα λόγω της μεγάλης επίδρασης της εποχικότητας στον εν λόγω δείκτη).

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανεμπόριο ενισχύθηκε επίσης σημαντικά, στις 13,7 μονάδες τον Ιούλιο του 2019 από 9,2 μονάδες τον Ιούνιο του 2019 και 14,9 μονάδες τον Ιούλιο του 2018. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές παραμένει σε αρνητικό πρόσημο (δηλαδή το ισοζύγιο θετικών/αρνητικών απαντήσεων είναι αρνητικό), όμως εμφανίζει αισθητή βελτίωση. Τον Ιούλιο του 2019 διαμορφώθηκε στις -48,1 μονάδες από -55,5 μονάδες τον Ιούνιο του 2019, ενώ τον Ιούλιο του 2018 είχε διαμορφωθεί σε -45,8 μονάδες.

Ρεκόρ

Η διαμόρφωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα στις 105,3 μονάδες «κρύβει» και ακόμη ένα ρεκόρ: πρόκειται για επίδοση πάνω από τον μέσον όρο της Ε.Ε., αλλά και της Ευρωζώνης. Στην Ε.Ε. ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2019 στις 102 μονάδες από τις 102,3 μονάδες τον Ιούνιο του 2019, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 102,7 μονάδες από 103,3 μονάδες ένα μήνα πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή