Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα ξένες άμεσες επενδύσεις

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα ξένες άμεσες επενδύσεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιτακτική ανάγκη για άμεσες επενδύσεις, ώστε να μπορέσει να πετύχει η Ελλάδα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Fortune ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. «Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα ξένες άμεσες επενδύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση για σχεδιαζόμενες επενδύσεις, που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, όπως αυτή της Cοsco στον ΟΛΠ. Οπως πρόσθεσε, η Ελλάδα επενδύει μόλις το 10% του ΑΕΠ, ενώ πριν από την κρίση το ποσοστό αυτό έφτανε το 20% του ΑΕΠ. Συνεπώς, όπως επεσήμανε, υπάρχει ένα επενδυτικό κενό. «Δεν μπορούμε να δανειστούμε ή οι συνθήκες δανεισμού είναι πολύ δύσκολες, εξαιτίας των προβλημάτων που άφησε η κρίση χρέους. Ελπίζουμε λοιπόν στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Κληθείς να απαντήσει εάν η κρίση στην Ελλάδα έχει τελειώσει και εάν η χώρα έχει ξεφύγει τον κίνδυνο, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως τα πράγματα είναι καλύτερα, η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί και το τραπεζικό σύστημα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο. Ωστόσο, υπάρχει η κληρονομιά της κρίσης, δηλαδή το ακόμα υψηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το brain drain και το επενδυτικό κενό. Αυτά τα προβλήματα, όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια. «Για να μειωθεί το χρέος που τώρα βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ, σε επίπεδα κάτω από το 100%, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά. Ετσι, σε καμία περίπτωση δεν έχει η Ελλάδα ξεφύγει τον κίνδυνο, σημείωσε. «Μία χώρα που έχει μόλις βγει από τη λιτότητα οφείλει να είναι προσεκτική», υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας ότι τα χρόνια της λιτότητας ήταν πολύ επώδυνα για πολλούς Ελληνες.

«Εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αυτοί που έμειναν είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται περισσότερο από 25%. Αυτό είναι πολύ σοβαρό και ίσως είναι η σοβαρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Υφεση των ΗΠΑ τις δεκαετίες 1920 και 1930. Αλλά διήρκεσε περισσότερο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και αποτελεί ένα μάθημα που ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε», επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ.

Εκατοντάδες χιλιάδες ταλαντούχοι άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό, εξαιτίας των συνθηκών κρίσης και της ύφεσης, όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας πως για να μπορέσουν να επιστρέψουν σύντομα η ελληνική οικονομία πρέπει να σημειώσει υψηλότερη ανάπτυξη και να δημιουργηθούν καλές νέες θέσεις εργασίας, με καλούς μισθούς. Το brain drain, όπως εξήγησε, οδηγεί σε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης επειδή η αύξηση του πληθυσμού επιβραδύνεται και αυτό σημαίνει ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώνεται επίσης. «Δεν είναι εύκολο να αντιστραφούν αυτές οι τάσεις», υπογράμμισε. «Χρειάζονται βραχυπρόθεσμα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ξένες άμεσες επενδύσεις, άμεσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή