Πλαφόν με αναδρομική ισχύ στις συντάξεις-μαμούθ

Πλαφόν με αναδρομική ισχύ στις συντάξεις-μαμούθ

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θεσμοθέτηση πλαφόν και μάλιστα με αναδρομική ισχύ προωθεί το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να κλείσει την «τρύπα» που είχε ο νόμος Κατρούγκαλου και επέτρεπε τη χορήγηση συντάξεων-μαμούθ, υψηλότερων ακόμη και των 20.000 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αυτό σημαίνει πως όσοι πήραν ποσά μεγαλύτερα του πλαφόν που θα τεθεί, θα επιστρέψουν τη διαφορά. Σημειώνουν μάλιστα ότι δεν θα ζητήσουν από τους συνταξιούχους την εφάπαξ επιστροφή των ποσών αυτών, η οποία θα γίνει σταδιακά, με συμψηφισμό με τη σύνταξη. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει αναθέσει σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων να προσδιορίσει το πλαφόν και να επεξεργαστεί νομοτεχνικά τη ρύθμιση. Προς το παρόν, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναζητούν πόσες τέτοιες συντάξεις έχουν εκδοθεί και κυρίως εάν και σε πόσους πρόλαβαν να καταβληθούν.

Το πρόβλημα, όπως αποκάλυψε το προηγούμενο Σάββατο σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Βρούτσης, προέκυψε από ένα κενό στον νόμο Κατρούγκαλου και αφορούσε μια μερίδα ασφαλισμένων, οι οποίοι ασφαλίζονταν με παλαιά καθεστώτα –και κατέβαλαν εισφορές χωρίς πλαφόν– αλλά υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης με το νέο. Καθώς το σύστημα με τον νόμο Κατρούγκαλου έγινε ανταποδοτικότερο και δεδομένου ότι δεν είχε προβλεφθεί πλαφόν στο ποσό της σύνταξης που θα μπορούσαν να πάρουν, προέκυπταν θηριώδεις συντάξεις.

Σε ποιους δόθηκαν

Πρόκειται κυρίως για ασφαλισμένους του Ταμείου Νομικών και δη συμβολαιογράφους με πολλά χρόνια ασφάλισης. Για κάθε συμβόλαιο, προβλέπεται κοινωνικός πόρος, ο οποίος λογίζεται ασφαλιστική εισφορά και συνυπολογίζεται, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, για την αναλογική σύνταξη. Αναλογική σύνταξη είναι το τμήμα της που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχει καταβάλει ο συνταξιούχος στη διάρκεια του εργασιακού βίου του.

Αλλες τέτοιες περιπτώσεις, εκτός των νομικών, είναι υψηλόβαθμα στελέχη ΔΕΚΟ τα οποία κατέβαλαν επίσης εισφορές υψηλότερες από το 20% των αποδοχών τους, όπως ισχύει για άλλους εργαζομένους, υψηλά αμειβόμενοι ασφαλισμένοι σε ευγενή ταμεία που είχαν κάποιου είδους κοινωνικό πόρο κ.λπ.

Πλαφόν με αναδρομική ισχύ στις συντάξεις-μαμούθ-1

Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει πολύ μεγάλες εισφορές καθώς, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η τάση είναι να γίνεται το σύστημα ανταποδοτικότερο, δηλαδή να υπάρχει μεγαλύτερη συσχέτιση της σύνταξης που παίρνει κάποιος με τις εισφορές που έχει καταβάλει, καθιστά νομικά δύσκολη την επιβολή πλαφόν και την επιστροφή χρημάτων. Πιθανόν ένα πολύ χαμηλό πλαφόν να προκαλέσει προσφυγές στη δικαιοσύνη και ενδεχομένως δικαίωση των συνταξιούχων. Γι’ αυτό, όπως εκτιμούν ειδικοί της ασφάλισης, το πιθανότερο είναι πως το πλαφόν θα είναι υψηλό, πιθανόν στα επίπεδα των 6.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο του πλαφόν που υπάρχει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Η τέως υπουργός Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε πως στις προθέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να τεθεί ανώτατο όριο το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή περίπου 4.600 ευρώ. Η τέως υπουργός παραδέχθηκε ότι γνώριζε το πρόβλημα και ετοίμαζε νομοθετική ρύθμιση για να το επιλύσει, αλλά δεν πρόλαβε λόγω εκλογών. Ωστόσο, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είχαν εντοπίσει το πρόβλημα και είχαν ενημερώσει για το θέμα που θα ανέκυπτε από τον Ιούλιο του 2018. Το υπουργείο Εργασίας προφανώς ολιγώρησε με αποτέλεσμα, ειδικά αν εν τω μεταξύ καταβλήθηκαν κάποιες τέτοιες συντάξεις, η υπόθεση να καταστεί πιο πολύπλοκη.

Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα του ΕΦΚΑ

Μπορεί ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος να υποστηρίζει πως δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ, ωστόσο οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από τον ΕΦΚΑ και αποκαλύπτει η «Κ» τον διαψεύδουν.

Για παράδειγμα, στις 28 Μαρτίου 2019 η Διεύθυνση Τομέα Νομικών εκδίδει για ασφαλισμένο απόφαση απονομής σύνταξης 23.571,02 ευρώ τον μήνα, δηλαδή όσες είναι οι ετήσιες αποδοχές ενός εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα (μαζί με δώρα και επίδομα αδείας) που έχει καθαρό μισθό 1.600 ευρώ ή όσα παίρνουν τον μήνα 20 εργαζόμενοι μαζί, οι οποίοι αμείβονται με τον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης.

Η ίδια διεύθυνση του ΕΦΚΑ στις 31 Μαΐου εκδίδει απόφαση για την απονομή σύνταξης 15.899,78 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για συνταξιούχο ο οποίος ήταν ασφαλισμένος για 50 έτη εκ των οποίων τα τριάντα πέντε ως συμβολαιογράφος και τα εννέα ως δικηγόρος. Τα υπόλοιπα ήταν εξαγορασμένα ή πλασματικά.

Σε σχέση με τους δύο προηγούμενους, οι δύο επόμενοι συνταξιούχοι συνάδελφοί τους θα πρέπει να αισθάνονται φτωχοί, καθώς η σύνταξή τους υπολογίστηκε σε 10.427,36 και 9.140,14 ευρώ τον μήνα αντίστοιχα, αν και έχουν και αυτοί περίπου 50 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα πάντως με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις πολύ μεγάλων συντάξεων είναι σε αυτά τα επίπεδα των 10.000 ευρώ. 

Υπάρχουν ήδη κάποιες υψηλές συντάξεις που έχουν καταβληθεί, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Διαβεβαίωσε ότι έχει δώσει κατεπείγουσα εντολή να σταματήσει κάθε πληρωμή υψηλής σύνταξης και πως το θέμα θα λυθεί μέσω ρύθμισης, ενώ καταλόγισε θράσος στους Γιώργο Κατρούγκαλο και Τάσο Πετρόπουλο, για τις δηλώσεις τους περί fake news, λέγοντας ότι γνωρίζουν την αλήθεια.

«Ευτυχώς με ενημέρωσαν οι υπηρεσίες και το πρόλαβα. Σήμερα θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε έπειτα από χρόνια», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, επαναλαμβάνοντας πως «δυστυχώς δεν το προλάβαμε, λίγες υψηλές συντάξεις καταβλήθηκαν».

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης αν και παραδέχθηκε ότι η μη εκκαθάριση των χρεών οφείλεται σε παθογένεια του συστήματος, ανακοίνωσε ότι μόλις τη Δευτέρα εκκαθαρίστηκαν 700.000.000 οφειλών του 2017 και 80.000.0000 του 2018. Πρακτικά σημαίνει αυτό ότι τα χρέη του 2017 έχουν τακτοποιηθεί και οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να γίνει το ίδιο και για το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή