ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Η Ε.Ε. επιβραδύνει, η Ελλάδα επιταχύνει

moody-s-i-e-e-epivradynei-i-ellada-epitachynei-2330825

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα σημειώσουν το μεγαλύτερο άλμα στη δυνητική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία, εκτιμά η Moody’s σε έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα ενδέχεται να παραμείνει η οικονομία με την πιο αργή ανάπτυξη στην περιοχή της Ε.Ε.

Γενικότερα, η δυνητική ανάπτυξη στην Ε.Ε. θα επιβραδυνθεί στο 1,3% κατά μέσον όρο ετησίως το διάστημα 2021-2030, από 1,4% κατά μέσον όρο το 2016-2020, με τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένεται να είναι οι υψηλότεροι στις χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωζώνη από το 2004 και μετά, και χαμηλότεροι στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες. Επιπλέον, η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε κάποιες από τις μεγαλύτερες χώρες της περιοχής, σύμφωνα με τον οίκο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία θα κινηθεί στο 1,1% την επόμενη δεκαετία από 1,6% πριν κατά μέσον όρο λόγω δημογραφικών πιέσεων, της Γαλλίας και της Ιταλίας καθώς και σε χώρες της ευρωπεριφέρειας, οι οποίες βίωσαν σοβαρές χρηματοοικονομικές κρίσεις την τελευταία δεκαετία όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, όπως προβλέπει ο οίκος, 12 χώρες της Ε.Ε. θα δουν αύξηση των μέσων δυνητικών ρυθμών ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία σε σχέση με το διάστημα 2016-2020. Η Ελλάδα (στο +0,4% από -0,5% πριν) και η Κύπρος (στο 1,5% από 0,9%) θα δουν την πιο σημαντική άνοδο, τη στιγμή που για τις περισσότερες χώρες η άνοδος δεν θα ξεπεράσει το 0,1% με 0,2%. Η Μάλτα και η Ιρλανδία θα δουν, σύμφωνα με τη Moody’s, τη μεγαλύτερη υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης (κατά 1,5% και 2,3% αντίστοιχα), ωστόσο θα παραμείνουν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ε.Ε.

Οπως επισημαίνει ο οίκος, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η γενικότερη τάση είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης ή η παραμονή της σε υποτονικά επίπεδα τη δεκαετία του 2020. Αυτή η εξέλιξη, όπως προειδοποιεί, θα περιορίσει τις ανοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις ή ακόμα και θα αυξήσει τις καθοδικές πιέσεις την επόμενη δεκαετία. Η χαμηλή ανάπτυξη κάνει τις χώρες πιο ευάλωτες στα πιθανά σοκ, καταλήγει.