Moody’s: Η Ε.Ε. επιβραδύνει, η Ελλάδα επιταχύνει

Moody’s: Η Ε.Ε. επιβραδύνει, η Ελλάδα επιταχύνει

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα σημειώσουν το μεγαλύτερο άλμα στη δυνητική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία, εκτιμά η Moody’s σε έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα ενδέχεται να παραμείνει η οικονομία με την πιο αργή ανάπτυξη στην περιοχή της Ε.Ε.

Γενικότερα, η δυνητική ανάπτυξη στην Ε.Ε. θα επιβραδυνθεί στο 1,3% κατά μέσον όρο ετησίως το διάστημα 2021-2030, από 1,4% κατά μέσον όρο το 2016-2020, με τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένεται να είναι οι υψηλότεροι στις χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωζώνη από το 2004 και μετά, και χαμηλότεροι στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες. Επιπλέον, η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε κάποιες από τις μεγαλύτερες χώρες της περιοχής, σύμφωνα με τον οίκο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία θα κινηθεί στο 1,1% την επόμενη δεκαετία από 1,6% πριν κατά μέσον όρο λόγω δημογραφικών πιέσεων, της Γαλλίας και της Ιταλίας καθώς και σε χώρες της ευρωπεριφέρειας, οι οποίες βίωσαν σοβαρές χρηματοοικονομικές κρίσεις την τελευταία δεκαετία όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, όπως προβλέπει ο οίκος, 12 χώρες της Ε.Ε. θα δουν αύξηση των μέσων δυνητικών ρυθμών ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία σε σχέση με το διάστημα 2016-2020. Η Ελλάδα (στο +0,4% από -0,5% πριν) και η Κύπρος (στο 1,5% από 0,9%) θα δουν την πιο σημαντική άνοδο, τη στιγμή που για τις περισσότερες χώρες η άνοδος δεν θα ξεπεράσει το 0,1% με 0,2%. Η Μάλτα και η Ιρλανδία θα δουν, σύμφωνα με τη Moody’s, τη μεγαλύτερη υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης (κατά 1,5% και 2,3% αντίστοιχα), ωστόσο θα παραμείνουν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ε.Ε.

Οπως επισημαίνει ο οίκος, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η γενικότερη τάση είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης ή η παραμονή της σε υποτονικά επίπεδα τη δεκαετία του 2020. Αυτή η εξέλιξη, όπως προειδοποιεί, θα περιορίσει τις ανοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις ή ακόμα και θα αυξήσει τις καθοδικές πιέσεις την επόμενη δεκαετία. Η χαμηλή ανάπτυξη κάνει τις χώρες πιο ευάλωτες στα πιθανά σοκ, καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή