Η διασύνδεση της Κρήτης δεν μπορεί να περιμένει άλλο

Η διασύνδεση της Κρήτης δεν μπορεί να περιμένει άλλο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γραμμή της επείγουσας ανάγκης και της διασφάλισης της κατασκευής του το ταχύτερο δυνατόν, που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα κινηθεί και η νέα σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, παρέχοντας παράλληλα στήριξη στη διεθνή διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου -Ισραήλ.

Αυτό προκύπτει σαφώς από τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη μετά το ταξίδι του στην Κύπρο και τις συναντήσεις που είχε με στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης και τη διοίκηση της κοινοπραξίας Euroasia Interconnector αλλά και τα όσα διαρρέουν κύκλοι του υπουργείου. «Εξηγήσαμε στην κυπριακή κυβέρνηση όσο και στην ομάδα διοίκησης της EuroAsia Interconnector ότι είναι σημαντική προτεραιότητα για εμάς η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Είναι όμως ακόμα σημαντικότερη η ενεργειακή ευστάθεια της Κρήτης, πολύ περισσότερο που η λειτουργούσα σήμερα μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόνησο θα πρέπει βάσει του ενωσιακού δικαίου να αποσυρθεί», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας. Επισημαίνουν δε με έμφαση ότι η καθυστέρηση στην κατασκευή αυτού του project επιβαρύνει τις Ελληνίδες και τους Ελληνες με 300 εκατ. ετησίως, που καταβάλλονται μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας. Ο κ. Χατζηδάκης ήταν σαφής προς την κυπριακή πλευρά: «Η καλή θέληση της Ελλάδας είναι δεδομένη απέναντι στην Κύπρο και συνολικά στο project, αλλά η ενεργειακή κάλυψη της Κρήτης πιεστική. Οποιο μοντέλο επιλεγεί δεν μπορεί να παραγνωρίζει αυτή την παράμετρο».  Με δηλώσεις του εξάλλου, χθες, σε ραδιοφωνικό σταθμό ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου- Ισραήλ, κάνοντας ωστόσο απολύτως σαφές ότι η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική δεν μπορεί να περιμένει άλλο, γιατί η Κρήτη έχει θέμα ευστάθειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. «Πριν από μερικές μέρες είχαμε black-out στο Λασίθι, παρότι έχουν μεταφερθεί γεννήτριες στην Κρήτη για τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού. Αρα τους είπα ότι βεβαίως πρέπει να δούμε το θέμα συνολικά και να βρούμε την προσφορότερη λύση. Ωστόσο, για εμάς είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας η διασύνδεση της Κρήτης διότι, δεν γίνεται, είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι πιεστικό και κατεπείγον», είπε ο υπουργός μιλώντας για τη συνάντηση που είχε στην Κύπρο με τη Euroasia.

Η «Αριάδνη Ιnterconnection», θυγατρική ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, ανακοίνωσε ανεπισήμως, χθες, την ένταξή του στο ΕΣΠΑ της 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Η ένταξη της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής στο ΕΣΠΑ συμβάλλει στην ουσιαστική αύξηση της ταχύτητας ολοκλήρωσης του έργου. Κύκλοι του ΑΔΜΗΕ κάνουν λόγο για ισχυρό ενδιαφέρον κατασκευαστών, προμηθευτών αλλά και των τραπεζών και της επενδυτικής κοινότητας για τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη.

Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τα καλωδιακά συστήματα και τους σταθμούς μετατροπής εκπνέει στις 5 και 30 Αυγούστου αντιστοίχως.

Στο μεταξύ, σε κλιμάκωση των δικαστικών του διεκδικήσεων προχώρησε η Εuroasia μία ημέρα μετά τη συνάντηση των επικεφαλής της εταιρείας με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Η Euroasia κατέθεσε στις 29 Ιουλίου στο Διοικητικό Εφετείο αίτηση ακύρωσης κατά των τριών αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που απορρίπτουν τις προσφυγές της κοινοπραξίας και οδηγούν στην ανάδειξη της εταιρείας «Αριάδνη Interconnector» σε project promoter του έργου της διασύνδεσης. Με την αίτηση αναστολής ζητείται να ανασταλεί η εκτέλεση/ισχύς των σχετικών αποφάσεων της ΡΑΕ, καθώς και κάθε μεταγενέστερη απόφαση μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου επί της προσφυγής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή