Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση της Invel για την Πανγαία

Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση της Invel για την Πανγαία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ιδιαίτερο «δράμα» ολοκληρώθηκε η περίοδος της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, στην οποία είχε προχωρήσει η Invel, που ελέγχει πάνω από το 98% των μετοχών της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ. Ούτως ή άλλως, επρόκειτο για μια τυπική κίνηση, λόγω της απαίτησης του νόμου, καθώς δεν προβλέπεται η έξοδος της εταιρείας από το Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά χθες, εντέλει στην πρόταση της εταιρείας ανταποκρίθηκαν 25 μέτοχοι, οι οποίοι προσέφεραν συνολικά 1.592 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό μόλις 0,001% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Παγναίας ΑΕΕΑΠ. Πλέον, από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, με την οποία θα σηματοδοτηθεί και η επόμενη περίοδος ανάπτυξης της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ. Στόχος είναι καταρχάς να ενισχυθεί η διασπορά των μετοχών, μέσω της διάθεσης μετοχών τόσο στο ευρύ επενδυτικό κοινό, όσο και σε ενδιαφερόμενους θεσμικούς επενδυτές μειοψηφίας, όπως για παράδειγμα ξένα επενδυτικά funds. Κατ’ ελάχιστον, η αύξηση αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της διοίκησης είναι το τελικό ύψος αυτής να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, δεδομένου και του ιδιαίτερα φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος που «τρέχει» αυτή την περίοδο η εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται ήδη μια λίστα από προς απόκτηση ακίνητα εισοδήματος, υψηλού προφίλ, προκειμένου η εξαγορά τους να χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση. Η έμφαση θα δοθεί σε ακίνητα που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι είναι εφικτή η πραγματοποίηση της αύξησης προτού εκπνεύσει το 2019, αν και αρκετά θα εξαρτηθούν τόσο από την περαιτέρω βελτίωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος όσο και από την ταχύτητα έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, η εταιρεία εξασφάλισε και νέα ρευστότητα, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου. Το νέο δάνειο θα καλυφθεί κατά 250 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και κατά 50 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Οπως έγινε γνωστό, ποσό 237,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, ενώ τα υπόλοιπα 62,5 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν μέρος του επενδυτικού σχεδίου της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ. Σε σχετική της ανακοίνωση μάλιστα, η EBRD επισήμανε ότι από τα 50 εκατ. ευρώ με τα οποία θα χρηματοδοτήσει την Πανγαία, ποσό τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ θα αφορά αποκλειστικά «πράσινες» επενδύσεις, δηλαδή ακίνητα τα οποία θα έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα ακολουθούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή